Vakantie budgetbestemmingen bestemmingen vakantie

Vakanties naar Portugal, Canarische eilanden en Cyprus afgeraden

Slecht nieuws voor wie al een vakantie naar Portugal, de Canarische eilanden, de Balearen of Cyprus had geboekt: voor deze gebieden wordt het reisadvies aangescherpt.

Gezondheidsverklaring

Nederlanders die vanaf zondag terugkeren vanaf één van deze bestemmingen hoeven bij terugkeer niet in thuisquarantaine. Wel moeten ze een negatief testbewijs, vaccinatie- of herstelbewijs laten zien. Dit kan bijvoorbeeld met de CoronaCheck-app.

Aangescherpt reisadvies

Eerder stond het vasteland van Spanje al op oranje, wat inhoudt dat hier veel coronabesmettingen zijn. Nu is ook het reisadvies voor de Balearen, onder meer Mallorca en Ibiza, aangescherpt. Om deze reden annuleerde reisorganisatie TUI gisteren alle reizen naar de Spaanse eilanden.

Voor het hele vasteland van Portugal geldt vanaf vrijdag het advies om alleen te reizen in noodzakelijke situaties. Ook het reisadvies voor de Canarische eilanden en Cyprus wordt aangescherpt. Alleen het reisadvies voor de Azoren (geel) en Madeira (groen) verandert niet.

Geen tijdelijke piek

Volgens het RIVM gaat het niet om een tijdelijke piek in het aantal besmettingen. “Er is sprake van een zorgwekkende trend in de coronacijfers in deze gebieden.”

Opleving deltavariant

Net als Nederland, hebben ook Portugal en de Spaanse eilanden te maken met een opleving van de deltavariant van het coronavirus. Het ministerie van buitenlandse zaken stelt dat reizen naar het buitenland een risico is en blijft, en de situatie snel kan veranderen.

Gevolgen Nederlandse reizigers

De toename van het aantal coronabesmettingen in ons land kan gevolgen hebben voor Nederlanders die naar het buitenland willen reizen. Verwacht wordt dat het EDC vandaag met een nieuwe Europese ‘coronakaart’ komt waarop staat aangegeven hoeveel besmettingen er zijn per 100.000 inwoners. Indien Nederland op die kaart rood of donkerrood kleurt, kunnen landen besluiten om extra maatregelen te nemen voor Nederlanders.

Wanneer het reisadvies naar je vakantiebestemming vóór vertrek oranje wordt, kun je ervoor kiezen om te boeken naar een andere, gele bestemming of later te vertrekken. Verandert het land tijdens je vakantie van kleur, dan adviseert het ministerie om te kijken of er mogelijkheden zijn om terug te keren.

Bron: AD
Foto: Getty Images