strand spanje vakantie

Op vakantie naar Zuid-Europa? ‘Het kan wel 47 graden worden’

Ga je deze zomer op vakantie in Zuid-Europa? Bereid je dan voor op bloedhete temperaturen. Op verschillende plekken kan het warmer worden dan 40 graden, met temperaturen tot 47 graden in Spanje.

Hogedrukgebied

Hoe het kan dat het zo heet is? Volgens meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar heeft dat alles te maken met een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee. “Dat zorgt voor aanvoer van warme lucht vanuit Afrika – in Marokko en Algerije wordt het 49 graden – en dat brengt de temperatuur in Zuid-Europa omhoog”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Spanje

Vooral in Spanje belooft het extreem heet worden. Zo wordt op verschillende plekken de 40 graden aangetikt en kan het lokaal zelfs 45 tot 47 worden. Dit is vooral het geval in het zuiden rond Sevilla en in de omgeving van Murcia.

Italië

Ook in Italië is een airco of ventilator geen overbodige luxe. “Eilanden als Sardinië halen de 43 tot 45 graden, op het vasteland wordt het een graad of 41.” In Zuid-Frankrijk is het iets minder heet, met temperaturen van maximaal 35 graden. Ga je naar de Balkan of Griekenland, dan kun je je voorbereiden op temperaturen tot 40 graden.

Minder uitzonderlijk

Wie denkt dat het slechts om een hittegolf gaat, heeft het mis. Het ziet er namelijk naar uit dat de hoge temperaturen in Zuid-Europa voorlopig zullen aanhouden. “Ik kan 10 tot 15 dagen vooruitkijken, en het blijft heet en droog”, aldus Kroon. Volgens de meteoroloog wordt dit weer ook steeds minder uitzonderlijk. “Met het huidige klimaat komt het steeds vaker voor. Het wordt steeds ‘gewoner’, en het wordt iets waarmee we moeten dealen als het klimaat blijft opwarmen.”

Als er niets wordt gedaan aan de klimaatverandering, blijft de warmte opschuiven naar het noorden. En dat brengt gevolgen met zich mee, aldus Kroon. “Je ziet het al in Spanje gebeuren. Daar hadden ze een heel droog voorjaar en ontstonden er bosbranden, moesten mensen zuinig zijn met water, en is er sprake van verwoestijning.’

Advies

Voor wie naar één van bovenstaande landen op vakantie gaat, adviseert ze: “Schaduw opzoeken, niet te veel doen, zwemmen, genoeg drinken en smeren. En ga gewoon niet op het heetst van de dag, tussen 13.00 en 18.00 uur, je dingen doen. Doe rustig aan.”

Blijf je in Nederland, dan kun je rekenen op een stuk frisser weer. “Alleen op zaterdag krijgen we nog een piek van 27 graden en in het zuiden misschien, heel lokaal, 30 graden. Daarna zakken we opnieuw naar 22 graden.”

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.