skeeleren

Wil je beginnen met skeeleren? Dit is alles wat je moet weten

Door de gesloten sportclubs tijdens de lockdown gingen we massaal voor individuele sporten als fietsen, wandelen en hardlopen. Ook skeeleren werd enorm veel populair.

Zo werden er bij bol.com in de eerste maand van de lockdown acht keer meer skeelers verkocht en kunnen sportwinkels de vraag ernaar nog altijd moeilijk bijbenen. De aanwas van nieuwe skaters is zelfs zó groot dat sommige skeelerclubs geen inschrijvingen meer kunnen aannemen. Serieuze cijfers, dus. Maar als je ziet wat deze sport voor je lijf kan doen, snap je wel waar die populariteit vandaan komt:
• Met een uurtje skaten, verbrand je al snel 600 calorieën. Of beter gezegd: een flinke chocoladereep.
• Doordat je tijdens het skaten vloeiende bewegingen maakt en er geen ‘schok’ is bij het neerzetten, is het 50 procent minder belastend voor je gewrichten dan hardlopen.
• Skaten is een goede manier om je balans te verbeteren. Daardoor train je veel verschillende spiergroepen. Van je benen, billen en buikspieren tot je armen: je zet je lichaam lekker aan het werk.
• Frisse lucht, de zon op je gezicht en een fijn briesje: skaten maakt een mens blij. En hebben we daar niet allemaal behoefte aan?

Lees ook: wil je beginnen met skeeleren? Gebruik deze 6 handige tips

Skaten lijkt misschien een laagdrempelige sport, maar het is voor je eigen veiligheid wel belangrijk om op een paar punten te letten. Naast skates moet je daarom dít niet vergeten:

1. Hoofdbescherming

Of je nu in de achtertuin of op de openbare weg skeelert, een klapper op het asfalt is snel gemaakt. Draag daarom altijd hoofdbescherming. Dat vermindert de kans op hersenletsel na een val met maar liefst 85%. Tip: een goede skeelerhelm voldoet aan de EN 1078-norm en is verkrijgbaar bij vrijwel alle schaats- en skeelerwinkels.

2. Pols, knie- en elleboogbeschermers

Wist je dat de meest voorkomende blessure bij inlineskaters een polsbreuk is? Polsbescherming is tijdens het skaten daarom een must. Maar vergeet ook de knie- en elleboogbeschermers niet, want hoe suf ze er misschien ook uitzien: ze kunnen schaafwonden, kneuzingen en zelfs breuken voorkomen.

3. Reflecterende band

Het liefst draag je reflecterende band in combinatie met opvallende kleding, want door de snelheid die je maakt, word je door andere weggebruikers al snel over het hoofd gezien. Let op: zichtbaarheidsaccessoires moeten voldoen aan de EN 13356-norm.

4. Crashpants

Geen moetje, maar zeker aan te raden voor mensen die net beginnen met skeeleren. Zo’n korte stretchbroek heeft een vulling bij je dijbenen en stuitje waardoor je minder hard valt.

Lees ook: 6 verrassende voordelen van skeeleren

Maak een schema

• Bouw het rustig op. Begin met twee keer in de week 30 tot 40 minuten skeeleren. Dit hoeft natuurlijk niet in één ruk; wissel hoog en laag tempo om te paar minuten af. Zorg er wel altijd voor dat er twee rustdagen tussen je trainingen zitten.
• Merk je dat die 40 minuten je makkelijk afgaan of ben je geen beginner meer? Verhoog dan het aantal minuten in hoger tempo en skate minder lang in rustig tempo. Op deze manier bouw je de intensiteit van je training steeds meer op.
• Houd dit schema een paar weken vol. Wanneer je voelt dat je conditie vooruitgaat, kun je duur en frequentie van je trainingen verlengen.

De perfecte omstandigheden

• Door regen kan de ondergrond waarop je skeelert behoorlijk glad worden. Je hebt speciale regenwielen voor je skates, maar als je een beginner bent, is het toch verstandiger om pas weer te gaan skeeleren als het droog is.
• Het is natuurlijk het prettigst om op mooi vlak en glad asfalt te skaten. Is dit bij jou in de buurt niet zo makkelijk te vinden? Bij een slecht wegdek kun je het beste iets rechter op gaan staan en korte slagen maken. Door ook je armen te gebruiken, blijf je makkelijker in balans.

Tekst: Malu Pesulima.