Canva1 2022 01 03t103334.394

Romana deed mee aan B&B Vol Liefde: ‘Bert sprak me meteen aan’

Speciaal voor Bert reisde Romana (51) deze zomer naar Frankrijk. Maar de vonk sloeg niet over. Wel was ze een spraakmakende deelnemer van het RTL-programma Bed & breakfast vol liefde. Hoe kijkt ze terug op dit jaar? “Voor mij was dit vooral een geweldig avontuur.”

Romana weet nog precies wanneer ze zich opgaf voor het RTL-programma Bed & breakfast vol liefde. “Ik was in maart bij een tante van mij. We zaten aan de wijn, toen ze me vroeg of het niet weer eens tijd werd dat ik iets leuks deed. “Doe eens wat, Romana”, zei ze letterlijk. Ze vroeg of ik de filmpjes voorbij had zien komen van Bed & breakfast vol liefde, waarin onder andere Bert zich voorstelde. We besloten ter plekke om samen Berts filmpje te bekijken. Mijn tante vond het een leuke man. Ik vond dat ook. Bert sprak me meteen aan.”
Eenmaal thuis gaf Romana zich op. Een paar dagen later kreeg ze een reactie van de productiemaatschappij. Na een paar gesprekken (“ik moest ook nog een filmpje opnemen voor Bert, dat heb ik samen met een vriendin gedaan, het was lachen, gieren, brullen, want ik bakte er eerst niets van”) kreeg Romana te horen dat Bert haar had uitgekozen. “Ik dacht: o jeetje, dit wordt serieus. Ik wist natuurlijk waarvoor ik me had opgegeven, maar er waren inmiddels wat weken overheen gegaan. Toen ik me opgaf, was ik enthousiast, maar toen het even duurde voordat ik een reactie kreeg, dacht ik: als het niet doorgaat, is het ook prima. Maar ineens was het echt.” Het was niet de gedachte aan emigreren naar Frankrijk die haar tegenstond. “Frankrijk is niet zo ver. En als de liefde er is, maakt het mij niet uit waar diegene woont. Ja hoor, ik zou zo mijn koffers pakken.”

Beetje onwennig

Op 8 mei was het zover. Toen pakte Romana haar koffer om drie weken bij Bert in zijn bed & breakfast te logeren. “Mijn moeder woont vlak bij me, zij zwaaide me die ochtend uit. Het voelde leuk om weg te rijden. Het ging eindelijk gebeuren.” Romana overnachtte in Parijs, de volgende dag kwam ze aan in een dorpje vlak bij het dorp waar Bert woont. De televisiecrew wachtte haar op. “Ik kreeg geluidsapparatuur om en er werd een quote opgenomen. Op dat moment dacht ik wel: kan ik nog terug? Opeens wilde ik niet meer, puur van de zenuwen. Maar ik kreeg twee camera’s in mijn auto en moest ook een stukje rijden. Dat filmden ze dan met een drone, het moest een paar keer opnieuw. Toen vond ik het ook wel weer leuk om mee te maken hoe zoiets gaat.”
Romana reed vervolgens naar het dorp waar Bert woonde, opende – met de cameracrew achter haar aan – in eerste instantie het verkeerde hek, maar stond toen toch oog in oog met Bert. Hij begroette haar met zijn elleboog. “Als ik dat terugkijk, denk ik: ik was wel heel enthousiast, ik vond het zo leuk om er eindelijk te zijn. Dat hij een beetje stug reageerde, deed mij niet zoveel, ik was meer bezig met alles eromheen. Bovendien kan ik zelf ook stug zijn.
Bert vond ik ook in het echt een leuke man, hij was heel aardig tegen mij. Het was alleen een beetje onwennig, met die cameramensen erbij die ons observeerden. Na die eerste dag vond ik wel dat er weinig gebeurde. Bert en ik hadden ook niet veel gespreksstof. Dus de volgende dag leek het me wel gezellig als dame nummer twee erbij zou komen. Natuurlijk was het de bedoeling dat Bert en ik elkaar leerden kennen, maar ik had drie weken de tijd.”

Best emotioneel

Is Romana in de loop van de tijd iets voor Bert gaan voelen? “Niet in de zin van liefde, en als vriend is misschien ook een te groot woord. Maar ik vond hem aardig, gastvrij en zorgzaam. We konden het goed met elkaar vinden.” Dat had een goede basis kunnen zijn. “Maar hij zei vrij snel dat ik niet aan het plaatje voldeed dat hij in zijn hoofd had. Hij had mij zelf uitgekozen en vond mij heel leuk, maar meer zat er niet in.”

Romana ging uiteindelijk naar Nederland voordat de drie weken voorbij waren. “Ik zat er acht dagen, de regen kwam met bakken uit de hemel en er was niets te doen. In het dorpje woonden geloof ik honderdtachtig mensen, in die acht dagen heb ik er drie gezien. Het was er uitgestorven. Bovendien had ik veel last van pijn in mijn rug. Van Bert hoefde ik niet weg, hij vond het gezellig dat ik er was en ik vond het zelf ook gezellig. Maar er waren al twee dames vertrokken, wat niet altijd even leuk was gegaan. En ik was er ook met een doel en dat zat er niet aan te komen.”

Dat er een nieuwe kandidaat arriveerde, gaf de doorslag. “Gwen was een druk, giechelend type waar ik een beetje de kriebels van kreeg. Ik kon het prima met haar vinden, we hebben leuk zitten praten. Maar na twee dagen met dat gegiechel om mij heen dacht ik: als er iets gebeurt tussen Bert en haar, heb ik hier ook niets meer te zoeken, dan houdt de vakantie gewoon op.” Voor Romana was het klaar.

Met lege handen

Romana had de crew gemeld dat ze naar huis ging, maar Bert wist nog van niets. “Ik heb het gezegd toen we met zijn hond gingen wandelen. Hij schrok ervan, had het niet verwacht. Pas later heb ik op tv gezien dat de crew hem er na afloop nog over sprak. Bert was best emotioneel op dat moment. Nee, ik paste niet in zijn plaatje, maar voor hem was dit hele gebeuren natuurlijk ook best intensief.”
Bert bleef uiteindelijk met lege handen achter, zonder de liefde te hebben gevonden. Gwen vertrok op de dag nadat Romana wegging, omdat haar dochter in het ziekenhuis lag. “Zij had ook wel door dat het niets zou worden met Bert. Toen ik hoorde dat ook zij was weggegaan, dacht ik: dan had ik net zo goed nog even kunnen blijven. Maar het was ook eigenlijk goed zo.”

Geweldig avontuur

Eenmaal thuis heeft Romana nog een paar keer contact gehad met Bert. “Hij vroeg of ik een goede reis had gehad. En nadat ik aan een hernia was geopereerd, informeerde hij naar mijn operatie. Inmiddels is het stil. Ik had toen niet veel met hem te bespreken, en nu is het ook niet zo dat ik denk: laat ik Bert even gezellig bellen. Maar ik vind het nog steeds leuk dat ik heb meegedaan, ik heb er geen spijt van gehad. Toen het in juli werd uitgezonden, dacht ik wel even: o jee, nu gaat het vast los op social media. Maar ik kreeg alleen maar leuke berichtjes. Ik vond het ook leuk om te lezen dat het mensen zo bezighield. We hebben later nog een reünie gehad met alle deelnemers. Het was hartstikke leuk om hen te zien, we hebben ondertussen een groepsapp met elkaar.”
Romana koestert de herinneringen aan haar bed & breakfast-avontuur. “Er was daar niets te doen, maar dat landelijke en het buitenzijn was ook juist wel heerlijk. Bert is vol enthousiasme bezig met zijn bed & breakfast, dat vond ik ook mooi om te zien. Voor mij was dit vooral een geweldig avontuur. Ik heb er dan wel geen liefde aan overgehouden, maar had het voor geen goud willen missen.”

Romana’s 2021 in het kort

Mooiste moment: “Alle momenten waarop ik mijn vriendinnen zag in dit vreselijke coronajaar.”Nooit meer: “Het vreselijke nieuws dat Peter R. de Vries was neergeschoten en overleed.”Trots op: “Dat ik ondanks alles nog steeds positief in het leven sta, ik mezelf goed kan vermaken en prima alleen kan zijn.”Voor het eerst: “Meegedaan aan een tv-programma!”Dankbaar voor: “Dat ik dit jaar geen mensen uit mijn nabije omgeving ben verloren.”

Tekst: Ella Mae Wester

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.