rijst

Rijst: gezond, lekker en makkelijk te maken!

Rijst is een veelzijdige granen die je in veel gerechten kunt verwerken. Het is lekker, makkelijk te maken en gezond!

In dit blogartikel geven we je meer informatie over de voedingswaarde van rijst en delen we drie heerlijke recepten waar rijst de hoofdingrediënt is.

Bron van koolhydraten en vezels

Rijst is een goede bron van koolhydraten en bevat veel vezels. Koolhydraten zijn belangrijk voor ons lichaam omdat ze ons helpen om energie te krijgen. Vezels zijn goed voor onze darmen en helpen bij het regulieren van onze stoelgang. Rijst is ook een goede bron van vitamine B1, B3, B6 en foliumzuur. Vitamine B1 is belangrijk voor onze spieren, vitamine B3 helpt bij het reguleren van onze cholesterol en vitamine B6 is goed voor ons immuunsysteem. Foliumzuur is belangrijk voor zwangere vrouwen, omdat het helpt om aangeboren afwijkingen te voorkomen.

Verschillende soorten rijst

Rijst is erg verschillend qua smaak, kleur en structuur. Er zijn vele verschillende soorten rijst, zoals witte rijst, bruine rijst, basmati rijst, sushi rijst, Arborio rijst en jasmijnrijst. Witte rijst is de meest populaire soort rijst. Het is licht van smaak en heeft een zachte structuur. Bruine rijst is een stuk robuuster van smaak en heeft een stevigere bite. Basmati rijst is een dunnere rijst met een delicate smaak. Sushi rijst is een korte, dikke rijst die iets kleveriger is. Arborio rijst is een dikke, korte rijst die een stevige bite heeft. Jasmijnrijst is een dunnere, zachte rijst met een delicate bloemige smaak.

Gemakkelijk te maken

Rijst is heel makkelijk te maken en op het pak staat ook vaak de hoeveelheid rijst per persoon die je nodig hebt. Meestal is het enige dat je hoeft te doen het koken van water en het toevoegen van rijst. Sommige mensen kiezen er echter voor om rijst in de oven te bakken of in de magnetron te koken. Rijst is ook heel makkelijk te verkrijgen. De meeste supermarkten hebben een grote verscheidenheid aan rijstsoorten. Rijst is ook heel erg budgetvriendelijk. Een kilo rijst kost ongeveer twee euro en dat is genoeg voor vier à vijf maaltijden.

Rijst is niet alleen gezond en lekker, maar ook heel erg verschillend. Er is vast wel een rijstsoort die jij lekker vindt! Heb je geen zin om te koken? Dan kun je altijd een lekker rijstgerecht bestellen bij je favoriete restaurant.

Wij hebben drie heerlijke recepten met rijst voor je op een rijtje gezet.

1. Rijst met kip en groenten

Ingrediënten
– 1 kippenborst
– 1 ui
– 1 wortel
– 1 broccoli
– 1/2 rode peper
– 1 bosje peterselie
– 1 theelepel Italiaanse kruiden
– 1/2 theelepel chilipoeder
– 1/2 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel olijfolie
– 1 kopje witte rijst
– 1 1/2 kop water

Bereidingswijze

1. Snijd de kip in stukjes en snipper de ui.
2. Verhit olijfolie in een pan en bak de kip en ui aan.
3. Voeg de wortel, broccoli, rode peper, peterselie, Italiaanse kruiden, chilipoeder en paprikapoeder toe en bak nog een minuutje mee.
4. Voeg de rijst en het water toe en breng aan de kook.
5. Zet het vuur lager en laat het gerecht ongeveer 15 minuten sudderen.
6. Breng op smaak met zout en peper en serveer.

2. Rijst met zalm en spinazie

Ingrediënten
– 1 zalmfilet
– 1 bosje spinazie
– 1/4 rode ui
– 1 theelepel Italiaanse kruiden
– 1/4 theelepel chilipoeder
– 1/4 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel olijfolie
– 1 kopje witte rijst
– 1 1/2 kop water

Bereidingswijze

1. Snijd de zalm in stukjes en snipper de ui.
2. Verhit olijfolie in een pan en bak de zalm en ui aan.
3. Voeg de spinazie, Italiaanse kruiden, chilipoeder en paprikapoeder toe en bak nog een minuutje mee.
4. Voeg de rijst en het water toe en breng aan de kook.
5. Zet het vuur lager en laat het gerecht ongeveer 15 minuten sudderen.
6. Breng op smaak met zout en peper en serveer.

3. Rijst met tomaten en gehakt

Ingrediënten
– 500 gram gehakt
– 2 uien
– 3 tomaten
– 1 theelepel oregano
– 1/2 theelepel basilicum
– 1/4 theelepel chilipoeder
– 1/4 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel olijfolie
– 1 kopje witte rijst
– 1 1/2 kop water

Bereidingswijze

1. Snipper de uien en snijd de tomaten in blokjes.
2. Verhit olijfolie in een pan en bak het gehakt aan.
3. Voeg de uien toe en bak nog een minuutje mee.
4. Voeg de tomaten, oregano, basilicum, chilipoeder en paprikapoeder toe en bak nog een minuutje mee.
5. Voeg de rijst en het water toe en breng aan de kook.
6. Zet het vuur lager en laat het gerecht ongeveer 15 minuten sudderen.
7. Breng op smaak met zout en peper en serveer.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lassie.
Foto: Getty Images