Maandverband

Op deze plekken kun je gratis maandverband krijgen

Eén op de tien vrouwen of meisjes heeft wel eens geen geld voor maandverband. Ondanks de vele ophef over dit onderwerp, wordt het nog altijd niet gratis. In Nederland komen er steeds meer plekken waar maandverband en tampons gratis worden weggegeven. Maar waar kan je deze plekken vinden?

Panterstore

Bij de Dordste Merel Boelie krijg je met het codewoord ‘stay wild’ gratis maandverband en tampons in haar winkel. Ze kocht dit voor € 250,– in en maakte er pakketjes van in een vrolijk panterprinttasje. Iedereen kan er gratis eentje komen ophalen in haar winkel ‘Panterstore’.

Uitgiftepunten

In Zwolle zijn al acht uitgiftepunten geopend. De kleine kastjes bevinden zich op de hoek van de straat of in een winkel. Ze zijn gevuld met onder andere gratis maandverband en tampons.

Minibieb

Aan de Sluisstraat in Deventer heeft René Greve al een lange tijd een minibieb staan. Sinds kort is daar iets opvallends ingekomen. Naast strips en boeken, vind je er nu ook maandverband en tampons.

‘Mup’

In Overrijsel heeft Kathleen Walvoort in haar kledingbank en kringloopwinkel een zogenoemde ‘mup’. Dit is een menstruatieproducten uitgiftepunt. Bij binnenkomst zie je op en achter de toonbank allerlei menstruatieproducten liggen. Wie het zich niet kan veroorloven, mag wat meenemen.

In totaal zijn er 236 uitgiftepunten van menstruatieproducten in Nederland. Deze punten worden gecoördineerd door het Armoedefonds. Ze staan in wijkcentra, op straathoeken, in scholen en bibliotheken. Soms zijn het kastjes en soms zijn het winkels of ontmoetingsplekken.

Bron: Stichting Armoedefonds
Foto: GettyImages