Placeholder

Oscar (23) heeft binnen een maand een stamceldonor nodig

Oscar (23) heeft acute lymfatische leukemie. Stamceldonatie kan hem beter maken, maar een donor is nog niet gevonden. Inmiddels heeft Oscar binnen een maand een stamceldonor nodig. 

Oscar (23) heeft acute lymfatische leukemie. Stamceldonatie kan hem beter maken, maar een donor is nog niet gevonden. Inmiddels heeft Oscar binnen een maand een stamceldonor nodig.

In 2016 vertelde de moeder van Oscar het verhaal al in Vriendin, hopend op een match. Maar nog steeds is er geen donor gevonden. De kans op een match is zo klein, omdat Oscar half Indisch is.

Meld je aan 
Nu Oscar de donor meer nodig heeft dan ooit, zetten zijn ouders alles op alles om een match te vinden. Oscar wordt momenteel voorbereid op de transplantatie. Als deze transplantatie niet plaatsvindt, zal Oscar waarschijnlijk overlijden. Matchis (Het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren) roept zo veel mogelijk mensen op zich per direct aan te melden als stamceldonor. Als je je aanmeldt, is de kans klein dat je wordt opgeroepen. Word je wél opgeroepen, dan kun je een leven redden. De donatie vindt meestal plaats via bloed, maar kan ook via beenmerg. Meld je nu hier aan. Het invullen kost slechts 2 minuten, als het niet minder is).

Klik hier om het verhaal uit Vriendin (2016) terug te lezen.

Meer over stamceldonatie
Er zijn twee manieren om stamcellen te doneren, die beide dankzij nieuwe technieken geen pijnlijke en zware procedure meer zijn. De eerste manier is via het geven van bloed: Perifere Bloed Stam Cel donatie (PBSC). Deze methode wordt bij zo’n zeventig procent gebruikt. De andere manier is via een beenmergdonatie. Daarvoor ga je onder algehele narcose. Voor beide ingrepen geldt dat je als donor een dag in het ziekenhuis wordt opgenomen zodat de stamcellen kunnen worden afgenomen. Die stamcellen zijn eigenlijk de ‘moedercellen‘ van alle cellen waaruit ons bloed is opgebouwd: rode cellen, witte cellen en bloedplaatjes. Deze bloedstamcellen zitten bij gezonde mensen in de beenmergholtes en worden voortdurend aangemaakt door het lichaam. Daarom is doneren voor gezonde mensen ook niet gevaarlijk omdat het lichaam steeds nieuwe stamcellen aanmaakt.

Om stamceldonor te kunnen worden, moet je gezond zijn en tussen de 18 en 51 jaar zijn. Als je je aanmeldt via www.matchis.nl krijg je een pakketje met wattenstaafjes thuisgestuurd. Daarmee neem je zelf wat wangslijm af. Zo wordt je weefseltypering bepaald en die wordt in een internationale databank geregistreerd. Je hoeft pas stamcellen te doneren als er een match is. Gemiddeld wordt in Nederland per jaar bij ongeveer 1 op de 1000 donoren daadwerkelijk stamcellen afgenomen. Word je opgeroepen, dan kun je alsnog laten weten of je achter je beslissing staat en krijg je een medische keuring.