daten oud

Online daten na je vijftigste? Zó begin je eraan

Online daten is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld, en echt niet alleen voor jongeren. Ook 50+ers zoeken online naar een partner.

Tips

Vijftigplussers hebben vaak meer zelfvertrouwen, ruime date-ervaring en weten daardoor als geen ander waar ze wel en niet naar op zoek zijn. En dat kan de online zoektocht juist alleen maar gemakkelijker maken. Genoeg redenen om eens deze stap te wagen als je op zoek bent. Omdat die eerste indruk zo belangrijk is, geeft Irma van Steijn (gz-psycholoog en seksuoloog en deskundige verbonden aan Ourtime) tips voor succesvol online daten.

Do’s

1. Herkenbare foto

“Gebruik een recente, flatteuze, goed belichte foto waarop je herkenbaar en glimlachend staat afgebeeld. Kies samen met een vriendin je beste foto uit. Of investeer in een profielfoto door een professionele fotograaf, dat hoeft niet meer te kosten dan € 100,-. Je begeeft je opnieuw op de markt, verkoop jezelf!”

2. Omschrijf jezelf in je profiel

“Vertel in je profiel kort over jezelf. Algemene dingen, maar ook wat jou kenmerkt. Tip: vraag een vriend(in) of familielid je in een paar woorden te omschrijven, geheid dat hier inspiratie voor je profiel bij zit. En waar ben je naar op zoek? Een weekendrelatie, iemand met wie je leuke dingen kunt doen of misschien wel een huwelijk? Maak dat meteen duidelijk, dan krijg je de beste matches. Deel ook vooral je interesses. Grote kans dat er iemand tussen zit die jouw passie of hobby deelt.””

3. Stuur zelf een bericht

“Komt er een leuke match voorbij, stuur dan een berichtje! Afwachten tot de man een bericht stuurt, is echt niet meer van nu. Neem het initiatief en stuur een vriendelijk bericht waarin je duidelijk maakt dat je de ander leuk vindt op basis van foto en profiel en dat je nader kennis wilt maken.”

4. Spreek snel af

“Spreek snel in het echt af, als je iemand leuk vindt. Als je iemand ontmoet, krijg je zo veel meer informatie over hem of haar dan alleen door tekst. Je weet wat je zoekt en wat niet. En hoe ouder, hoe kritischer. Dus waarom niet binnen een week afspreken, dan weet je meteen hoe je match in het echt is.”

5. Doe iets leuks

“Doe iets als je elkaar in het echt ontmoet. Tijdens een wandeling door de duinen kun je ook heel veel van elkaar te weten komen. En je doet samen iets gezelligs.”

6. Stel je open op

“Je hebt zin in een nieuwe stap en leuk contact, straal dat uit. Dus vertel over jezelf, geef aan waarom je koos voor online daten, hoe het je vergaat en, heel belangrijk: toon interesse in de ander. En laat merken dat je zijn openheid ook op prijs stelt.”

7. Tegenvaller? Wijs vriendelijk af

“Poeier vriendelijk, maar duidelijk af. Stuur een bericht waarin je hem bedankt voor zijn reactie, maar dat je niet denkt dat jullie profielen matchen. En wens hem veel succes met zijn volgende match.”

Don’ts

1. Een schuilnaam gebruiken

“Een schuilnaam is nergens voor nodig. De mannen op een onlinedatingsite zijn net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen. Je volledige naam delen is niet nodig, maar je voornaam wel.”

2. Klagen

“Zet niet in je profiel wat voor ellende je allemaal hebt meegemaakt. Dat stoot alleen maar af. Hetzelfde geldt voor de ontmoeting. We hebben allemaal een rugzakje, dat hoef je niet meteen om te kieperen.”

3. Je afgewezen voelen

“Ga niet bij de pakken neerzitten als iemand afwijzend reageert, dat hoort erbij. Niet iedereen krijgt meteen vlinders, hoe leuk jij ook bent. Vertrouw op jezelf, je vindt die klink heus wel, misschien al tijdens je volgende date!

4. Te lang digitaal contact

“Ellenlang chat- en appcontact: niet doen. Straks valt het in het echt tegen, zonde van de tijd. Na wat chatten, kun je bijvoorbeeld overgaan op videochat. Dit helpt misschien om wat spanning weg te nemen voor de echte real life date.”

5. In een restaurant afspreken

“Het lijkt ideaal: afspreken op neutraal terrein en elkaar onder het genot van een kopje koffie of drankje leren kennen. Doe het niet, want negen van de tien keer gaat dat veel te geforceerd. Aan een tafel, tegenover elkaar: je wilt toch geen interview?”

6. Thuis afspreken

“Je match thuis uitnodigen kan altijd nog, doe het de eerste date liever niet. Wat als je al snel doorhebt dat jullie geen match zijn? Zie dan de ander maar vlot en vriendelijk je huis weer uit te werken. Dat is buitenshuis veel makkelijker.”

7. Bang zijn voor de zenuwen

“Een afspraakje is hartstikke spannend, of je nou achttien bent of 58. Wedden dat je match ook nerveus is? Praat erover, maak er een grapje over, dat vermindert de spanning.”

8. Iemand meteen afserveren

“Als iemand niet binnen een dag reageert, kan dat door allerlei factoren komen. Zet niet meteen een kruis, wie weet stuurt hij morgen wel een heel leuke chat terug.”

Benieuwd naar nog meer redenen om online te gaan? Klik hier. Ourtime heeft ze voor je op een rij gezet.

Ourtime

Ourtime is een toegankelijke en betaalbare datingsite voor 50+ers van de makers van Lexa.nl. Hier vind je mensen met dezelfde intenties en verwachtingen, waardoor de kans op een match veel groter is. Je kan eerst een gratis profiel aanmaken om Ourtime te ontdekken. Wil je een stapje verder gaan en met iemand in contact komen dan stap je over op een lidmaatschap. www.ourtime.nl

Tekst: Aleida Bos

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ourtime.