mafs astrid

MAFS-Astrid: ‘Sander zei dat hij het niet voelde en dat dat ook niet zou gebeuren’

Astrid (57) trouwde in dit seizoen van Married at first sight met Sander. Ze hadden het heel gezellig, ook na de huwelijksreis. Maar toen zei Sander dat hij wilde scheiden. “Ik dacht: we kennen elkaar net, we gaan elkaar nu pas ontdekken.”

Hondje Bep komt hard blaffend naar buiten rennen als we aanbellen bij Astrid in Amsterdam. Bij een kop koffie vertelt Astrid over de bijzondere tijd die ze had tijdens haar deelname aan Married at first sight. “Het was ontzettend leuk! Ik zou het zo weer doen. Die bruiloft was echt een belevenis, en ik had een prachtige trouwjurk aan. Als ik nu terugkijk naar de foto’s, denk ik: wat was dit bijzonder om mee te maken! Met Sander heb ik het heel leuk gehad. Ik vond het ook geweldig om eens te zien wat er gebeurt bij een tv-programma achter de schermen.”

Voordat Astrid meedeed aan Married at first sight had ze een druk sociaal leven. Astrid: “Ik heb veel vrienden en een leuke familie. Ik ben een jaar of dertien geleden gescheiden, daarna heb ik nog vier jaar een vriend gehad. Ik was nu niet echt op zoek. Als ik uitging en vriendinnen vroegen of ik in de kroeg niks lekkers zag, zei ik al snel dat er niets bij zat. Ik deed gewoon geen moeite. Datingsites had ik weleens uitgeprobeerd en ik ben ook een keer op single-weekend geweest. Dat was gezellig, maar leverde geen partner op. Er zijn maar weinig leuke mannen, vind ik. De man met wie ik vier jaar een relatie had, kwam ik tegen op een feestje. Ik dacht in eerste instantie: mijn god… Maar omdat hij vol bleef houden en we leuke gesprekken hadden, vond ik hem aan het eind van de avond toch leuk. Dat moest gewoon even groeien.”

Zelfreflectie

Astrids avontuur bij Married at first sight begon toen een vriendin haar een linkje mailde met een aanmeldingsformulier, omdat ze dat echt iets voor Astrid vond. “Dat linkje werkte eerst niet. Zo, dacht ik, daar ben ik vanaf. Maar om een uur of elf ’s avonds stuurde ze me nog een keer een linkje en toen lukte het wel. Ik moest vijftig testvragen invullen. Dat vond ik leuk om te doen, ik hou wel van een beetje zelfreflectie. Als iemand me van tevoren had gezegd dat ik zeker zou gaan trouwen, had ik me nooit opgegeven voor Married at first sight. Maar ik was ervan overtuigd dat ik toch nooit zou worden uitgekozen. Na het beantwoorden van die testvragen moest ik nog een filmpje insturen. De dag daarna was de laatste dag dat het kon, en ik had een uitje met collega’s. Ik weet nog dat ik zei: “Ik ben Astrid uit Amsterdam-Noord, dit is mijn huis, maar ik heb hier eigenlijk geen tijd voor, doei!” Toen was ik er al helemaal van overtuigd dat ik niet zou worden uitgekozen.”
“Maar daarna kreeg ik een uitnodiging voor een testdag. Ik had toch niets te doen, dus ik dacht: ik ga gewoon. Ik keek met bewondering naar alle andere kandidaten, er waren zo veel leuke vrouwen. Ze waren wel zenuwachtig. Dat was ik niet, ik had het naar mijn zin en ik vond het interessant om die tests te doen. Mijn pink werd zelfs opgemeten. Dat zou volgens de wetenschap iets zeggen over of je een open persoon bent of niet. Ik weet nog dat een redactiemedewerker vroeg of ik bereid was om mijn vakantie af te zeggen als ik zou worden uitgekozen. “O nee, dat ga ik echt niet doen,” zei ik. “Dus ik dacht geen seconde dat ik erbij zou zijn.” Rond die tijd bezocht Astrid een paragnost. “Zij deed een uitspraak die ik eng vond. Ze wist niet dat ik me had opgegeven voor Married at first sight, maar ze zei wel: “Ik zie champagne en vreugde, feest en heel veel liefde.” Toen dacht ik: misschien word ik dan toch uitgekozen.”

Leuke spontane man

En inderdaad, dat gebeurde ook, geheel tot Astrids verrassing. “Ik had toen al aan het idee kunnen wennen en wilde toch meedoen. Mijn twee dochters moesten eerst ook aan het idee wennen dat ik zou gaan trouwen. Maar uiteindelijk vonden ze het stoer van me.” Astrid had een match, en toen was daar het moment in oktober 2021 waarop ze voor het eerst de man zag met wie ze zou gaan trouwen – in de trouwzaal. “Ik vond Sander meteen een vrolijke, leuke, spontane man. Ik moet eerlijk zeggen: als ik hem in een café zou zijn tegengekomen, ik nooit met hem in gesprek zou zijn gekomen. Hij had gewoon niet de uitstraling van iemand van wie ik meer zou willen weten. Maar ik deed mee aan dit programma en ik vertrouwde erop dat de wetenschap ons goed had gematcht. Er was natuurlijk de spanning en die trouwjurk, ik was blij dat er een man stond die lachte en vrolijk was. Hij was natuurlijk ook nerveus, net als ik. Later zag ik op tv mijn hysterische lach, dat was van de zenuwen. Maar ik voelde wel dat ik hem meteen wilde vasthouden.”
Astrid vond Sander leuk, maar ze voelde niet meteen vlinders. “Zeker niet na de huwelijksnacht. Toen wilde ik wel naar huis, ik was zo moe. We hadden een spannende dag gehad en slecht geslapen, we lagen nog tot laat te praten, en om negen uur zou de cameraploeg weer voor de deur staan omdat we op huwelijksreis zouden gaan. De huwelijksreis vond ik geweldig. Tijdens de twee weekenden daarna, toen we gingen samenwonen, vond ik Sander leuk. Tijdens het koppelsweekend vond ik hem stiller.” Astrid en Sander waren toen pas drie weken getrouwd.

Te vroeg

Tot Astrids verbazing stelde Sander daarna voor om de week erna te scheiden. “We waren nog steeds niet verliefd. Dat hoefde voor mij ook niet, maar we hadden het leuk. Ik dacht: we kennen elkaar net, we gaan elkaar nu pas ontdekken. Ik was tot dat moment aan het overleven, we zaten nog in het programma. Maar toen we elkaar de week daarna aan de telefoon hadden, zei Sander weer dat hij het niet voelde, dat dat ook niet zou gebeuren en wilde scheiden. Toen hij de deur op die manier dichtgooide, was ik er eigenlijk ook wel klaar mee. Ik vind: als je getrouwd bent, praat je met elkaar. Ik dacht eerlijk gezegd ook dat het ‘m niet ging worden. We zaten op veel vlakken niet op een lijn, zeker als het om met elkaar praten gaat. Maar ik vond het te vroeg. We deden mee met een experiment, ik had nog wel wat langer getrouwd willen zijn om te kijken of het wel wat zou worden. Ik had het van hem ook niet verwacht. Hij was steeds zo enthousiast en had het al over wat we met kerst samen zouden doen.”

“De crew was helemaal van slag toen ze het hoorden. Ik was zelf ook teleurgesteld. Mensen in mijn omgeving vonden het jammer, ze hadden mij het geluk gegund. Maar mijn vriendinnen hadden al snel door dat Sander niet mijn type was. In november zijn Sander en ik gescheiden. Ik wist van tevoren niet dat zo’n huwelijk echt was, ik dacht dat het in zo’n programma om een nep-huwelijk ging. Maar dat is niet zo, ik moest echt naar de advocaat en de notaris. Als ik nu online in mijn persoonsgegevens kijk, staat er dat ik twee keer gescheiden ben. Dat is raar om te zien, ik vind dat best confronterend. Een scheiding is een pijnlijk moment. Dat was dit niet, maar toch staat het er.”

Onvolwassen

“Ik ben blij dat ik met Sander ben getrouwd, en ik vind het ook jammer dat het niet gelukt is. Ik had liever gehad dat ik nu gelukkig was. Dan hoef je niet meer naar een nieuwe partner te zoeken. Nu moet ik weer opnieuw beginnen. Toen ik later vroeg waarom we gematcht waren, zei een redactiemedewerker dat dat was vanwege onze vrolijkheid en gezelligheid, en de gelijkenissen in onze families. Ik denk dan: maar niet op levensinhoud, ik vond hem soms wat onvolwassen. Maar ik dacht: dat is Sander, en Sander moet gewoon kunnen zijn wie hij is.

Of ik alweer opensta voor de liefde? Vóór Married at first sight had ik er niet zoveel tijd voor. Die tijd kun je natuurlijk maken, maar eerlijk gezegd deed ik dat niet. Met Sander vond ik het wel gezellig: dan stuurde hij ’s ochtends een appje om te vragen hoe ik had geslapen. Ik vond het ook wel veel werk, een relatie, haha. Maar ik heb wel ontdekt dat de liefde in mijn leven past. Dat heb ik er wel van geleerd. Dus ik zou wel weer een nieuwe relatie willen, ja. Ik hoop dat ik spontaan iemand tegenkom, dat vind ik leuker dan dat ik op een datingsite ga staan. Ik vind het wel lastig om te daten als je ouder wordt, je bent wat minder onbevangen. De liefde is leuk, maar het is ook veel gedoe. Toch denk ik dat de liefde van mijn leven nog op mijn pad komt.”

In november, toen Astrid net was getrouwd, ging ze nog een keer naar de paragnost. Astrid: “Ik was wel benieuwd was of Sander en ik bij elkaar zouden blijven. Ze zei: “Ik zie nog steeds die champagne en dat feest. Maar die relatie en dat huwelijk is natuurlijk nep, hè? Dat is niet gebaseerd op liefde.” Ik dacht: hoe weet zij dat nou? Na afloop zei ik dat ik meedeed aan Married at first sight. Ze herhaalde dat de relatie waar ik nu in zat, niet gebaseerd was op liefde, maar dat ik in de toekomst een heel leuke man zou krijgen. Ze zei: “En bij de man die jij straks gaat tegenkomen, voel je het wél. Je gaat nu snel in je denken zitten als je een man tegenkomt. Maar bij deze man kun je denken wat je wilt, maar dan voel je het. En die relatie is wel gebaseerd op liefde.” Astrid: “Dus daar houd ik me aan vast.”

Tekst: Ella Mae Wester
Foto: Yasmijn Tan
Visagie: Wilma Scholte

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.