het koningshuis

Wat kost het Nederlands koningshuis per persoon?

Als je het nieuws volgt is het je vast niet ontgaan dat het koningspaar in 2023 er flink op vooruit gaat, terwijl andere Nederlanders moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Nu rijst de vraag: wat kost het Nederlands koningshuis eigenlijk per persoon?

Begroting Nederlands koningshuis

Uit de Miljoennota voor 2023 blijkt dat de leden van het Koninklijk Huis, dat zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix, rond de 450.000 euro meer krijgen voor hun inkomen, personele en materiële kosten in 2023.

Net zoals andere jaren stijgt het salaris van de Oranjes mee met de salarisstijgingen van de rijksambtenaren en de vicevoorzitter van de Raad van State. Dit geldt ook voor kroonprinses Amalia, maar zij heeft aangegeven van haar inkomen af te zien zolang ze studeert.

Lang verhaal kort: de begroting voor het koningshuis stijgt van 48,2 miljoen euro in 2022 naar 50,1 miljoen euro in 2023. Een hoop geld, dus. En de belastingbetaler draait ervoor op.

Kosten per persoon

Misschien begint het je al te duizelen als het over zoveel miljoenen gaat. Royaltydeskundige Rick Evers legt in een handige video uit waar die miljoenen naartoe gaan én hoeveel we per persoon kwijt zijn om het koningshuis te onderhouden. Nederland telt ongeveer 17,7 miljoen inwoners, waardoor je uitkomt op een bedrag van € 2,83 per persoon – of eigenlijk per inwoner – om het Koninklijk Huis draaiende te houden.

Hoeveel levert het koningshuis op?

Misschien is ook jouw eerste reactie ‘wat belachelijk dat er zoveel geld naar het koningshuis gaat’. De vraag is hoeveel de Oranjes vervolgens opleveren voor de Nederlandse economie. Dat is niet precies in euro’s uit te drukken.

Volgens professor macro-economie Harry van Dalen van de universiteit van Tilburg stimuleert een monarchie de economie met jaarlijks 1 procent groei, zo meldt Business Insider. Een paar jaar geleden betekende het dat de Oranjes de Nederlandse economie jaarlijks zo’n 4 tot 5 miljard euro opleveren.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Libelle, Business Insider
Foto: RVD – Patrick van Emst