Canva1 2023 03 29t143343.493

Jennifer stopte met haar alcohol- en wietverslaving

Welke dag zal jij nooit vergeten? Elke week vertellen lezeressen over een bepaalde dag in hun leven die ze altijd bij zal blijven. Deze week is dat Jennifer (35) die op 19 mei 2022 stopte met haar wiet- en alcoholverslaving. “Omdat ik heel bewust afscheid wilde nemen van de wiet filmde ik mezelf hoe ik mijn laatste joint draaide.”

Jennifer: “Ik was vijftien jaar toen ik voor het eerst met mijn vriendje stiekem blowde na schooltijd. Het was spannend en ik voelde me vooral heel cool. Drie jaar later ging ik op mijn achttiende samenwonen. We blowden elke dag en voor mij was wiet iets wat me rust gaf. Ik had ADHD, maar als ik had geblowd, voelde ik me een stuk relaxter. En dus werd blowen routine voor mij. Dat ik eraan verslaafd was, wist ik ergens wel, maar ik zag geen noodzaak om ermee te stoppen. Waarom zou ik? Zolang ik gewoon kon werken en functioneren, was er voor mij niks aan de hand.”

’s Nachts uren wakker

“Hoewel ik tijdens mijn twee zwangerschappen op mijn 30e en 32e niet blowde (daar was ik heel strikt in; mijn kinderen mochten niet de dupe worden van mijn verslaving), ging ik er na beide bevallingen uiteindelijk toch weer mee verder. En ergens knaagde dat, vooral na mijn laatste bevalling, want toevallig was ik in die tijd net begonnen met therapie om bepaalde gebeurtenissen in mijn leven (ik werd als kind gepest) te verwerken. Daarom zei ik tegen mezelf dat ik het beste meteen kon doorpakken en ook met mijn verslaving moest stoppen, maar ik wist niet hoe. Elke dag bleef ik dus een joint opsteken, maar wel pas ’s avonds en buiten in de tuin als de kinderen op bed lagen. Dan kon ik zelf ook iets later lekker gaan slapen. Tenminste, dat was wat ik altijd tegen mezelf zei, maar ’s nachts lag ik dan vaak uren wakker, terwijl ik dacht aan van alles en nog wat. Ook had ik ’s ochtends veel stress. Het eerste wat ik bij het opstaan dacht, was: heb ik wel genoeg wiet voor vanavond en zo nee, hoe zorg ik ervoor dat ik dat wel heb?”

Zorgen

“Mijn man (met de jongen met wie ik op mijn achttiende ging samenwonen en elke dag blowde, ging het op mijn 21ste uit) maakte zich vaak zorgen om mij. Hij blowde niet en vroeg regelmatig of ik er niet mee kon stoppen, maar meer dan dat kon hij eigenlijk ook niet zeggen. De keuze was aan mij en aan niemand anders.”

Plaatsvervangende schaamte

“Pas vorig jaar ging er bij mij, na zeventien jaar blowen, een knop om. Samen met nog een aantal vrijwilligers ging ik met een bus naar Polen om Oekraïense vluchtelingen veilig naar Nederland te brengen. Op de heenweg dronken we een wijntje met elkaar en ik weet nog dat ik zei dat we dat op de terugweg echt niet konden doen. De vluchtelingen hadden vooral behoefte aan rust en veiligheid, dus wij moesten als vrijwilligers helder blijven. Iedereen was het daarmee eens, maar toen we eenmaal met de vluchtelingen op de terugreis waren, was één van de vrijwilligers alsnog zichtbaar aangeschoten. Die man opende echt mijn ogen. Ik voelde plaatsvervangende schaamte en kon alleen maar denken dat ik absoluut niet wilde worden zoals hij.”

Afkicken

“Thuis in Nederland vertelde ik aan mijn therapeut wat ik in de bus had meegemaakt. Ook vertelde ik dat ik wilde stoppen met mijn wiet- en alcoholverslaving. Samen zochten we een kliniek uit waar ik onder begeleiding van professionals kon afkicken. Het scheelde dat ik dat ambulant mocht doen, oftewel: ik hoef niet te worden opgenomen in de kliniek, omdat ik een veilige thuissituatie had en ook niet meer omging met andere mensen die blowden en/of dronken.”

Bevestiging

“Op 18 mei 2022 rookte ik mijn laatste joint en dronk ik mijn laatste sixpack bier. Omdat ik heel bewust afscheid wilde nemen van de wiet en drank, filmde ik mezelf hoe ik mijn laatste joint draaide. Precies op dat moment kwam er buiten een vallende ster voorbij en dat voor was mij dé bevestiging die ik nodig had. Zie je wel, dacht ik, dit moet ik doorzetten. Het was tijd dat ik zonder verdovende middelen leerde leven.”

Honderd procent

“Na het stoppen, voelde ik me al snel een stuk lichter in mijn hoofd. Vlak voordat ik stopte, was ik bang dat mijn ADHD zonder de wiet erger zou worden, maar ik voelde me juist rustiger. Ik had ook helemaal geen behoefte meer aan wiet en/of drank en merkte dat mijn emoties niet meer zo vlak waren. Alsof ik heel lang maar half had geleefd en opeens weer alles voor de volle honderd procent ervoer. Dat vond ik zo bijzonder!”

Ervaringsdeskundige

“Inmiddels ben ik al bijna een jaar clean en het gaat echt heel goed met mij. Ik geniet volop van mijn mooie gezin en ben momenteel bezig met het afronden van mijn opleiding voor ervaringsdeskundige. Het liefst zou ik anderen willen helpen of in ieder geval willen inspireren om ook te stoppen met hun verslaving. Het leven is zoveel mooier zonder verdovende middelen, je moet alleen weten hoe je met de juiste hulp als verslaafde de knop kunt omdraaien…”

Tip van de redactie

Zou je wel wat borreltjes per dag of week willen overslaan? Lees dan eens: Succesvol minderen of stoppen met alcohol van Michael Niclaus. Zo leer je al snel op een andere manier naar alcohol te kijken. Het boek doet je nadenken over je drinkgedrag, doorprikt diverse mythes over alcohol en helpt je om minder of niet meer te drinken. Wil je meer informatie over dit boek, klik op onderstaande button.

Tekst: Renée Brouwer
Foto: eigen foto

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.