mondkapje

Je mondkapje nooit wassen: hoe erg is dat eigenlijk?

Sommige mensen wassen hun mondkapje na één keer dragen, terwijl anderen meerdere keren met dezelfde doen. Hoe erg is dit eigenlijk?

Regels

Op de website van het RIVM staat duidelijk beschreven dat je je mondkapje slechts één keer moet gebruiken. Daarnaast moet je ‘m alleen met schone handen aanraken – bij het elastiek of touwtje – en stoffen kapjes dagelijks op 60 graden wassen. Toch zijn er genoeg mensen die zich hier niet aanhouden en hun mondkapje in hun broek stoppen of aan de autospiegel hangen. Kan dit veel kwaad?

Jezelf besmetten

Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, zijn de regels er niet om aan onze laars te lappen. “We moeten ons eraan houden. Want als 17 miljoen mensen tegelijkertijd hun mondkapje verkeerd gebruiken, dan kan het uit de hand lopen”, laat hij weten aan RTL Nieuws.

Volgens de hoogleraar zijn er twee redenen waarom je een mondkapje alleen met schone handen aan mag raken. “In eerste instantie om jezelf te beschermen. Het virus kan op producten gaan zitten als iemand daar nét voor jou overheen heeft geproest. Als het dan aan je handen komt, ben je nog niet ziek. Maar zit je dan aan je mondkapje… Dan loop je het risico jezelf zo te besmetten.”

Anderen beschermen

“In tweede instantie moeten we ons aan de mondkapregels houden om anderen te beschermen”, vervolgt Zwietering. “We vergeten het soms een beetje, maar het coronavirus kan ook aan je handen of aan de buitenkant van je mondkapje zitten. En dan kun je het rondblazen in de supermarkt en andere mensen besmetten.”

Precies hierom zouden mondkapjes slechts een keer gebruikt moeten worden. Stoffen exemplaren kunnen in de was, op 60 graden. Zwietering: “Met een goed hoge temperatuur gaat dat virus kapot. Wat ook kan is het mondkapje even in water koken, als het water kookt is het meteen genoeg.”

Bacteriën

Ten slotte is het ook veel hygiënischer om je aan de regels te houden, aldus de hoogleraar. “Er hopen zich allemaal bacteriën op zo’n kapje, die daarna, als je hem niet wast, daar ook nog eens ongestoord kunnen krioelen.”

“Je mond is een van de vieste plekken van je lichaam, daar zitten veruit de meeste bacteriën”, vervolgt hij. “Je zit in zo’n kapje te blazen, het wordt vochtig, viezig.”

De hoogleraar vergelijkt het met dagelijks een nieuwe onderbroek aantrekken. “Dat vindt iedereen heel logisch. En als je het niet doet, gaat het op een gegeven moment toch een beetje stinken.”

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images