Hoe kende Josef B. de vader van het gezin in Ruinerwold?

Hoe kende Josef B. de vader van het gezin in Ruinerwold?

De Oostenrijkse klusjesman Josef B. en de vader van het gezin dat in afzondering leefde, kennen elkaar waarschijnlijk uit een Oostenrijkse sekte. Dat schrijft De Stentor op donderdagochtend.

De Oostenrijkse klusjesman Josef B. (58) en de vader van het gezin dat in afzondering leefde, kennen elkaar waarschijnlijk uit een Oostenrijkse sekte. Dat schrijft De Stentor op donderdagochtend.

Broer Franz

De informatie komt van de broer van Josef B., die al tien jaar geen contact meer met hem heeft gehad. Franz is niet verbaasd over het voorval: “Josef had en zeer sterke overredingskracht.” Volgens de zestiger hadden Josef en de Drentse vader allebei een liefde voor natuurlijk bouwen en probeerden ze in Drenthe geld te verdienen met een handel in houten meubels en speelgoed. Ook waren ze een tijdje buren geweest in Hasselt.

Ouderlijke boerderij

Afgelopen dinsdag kreeg Franz hoogte van het nieuws via de Oostenrijkse televisie. “Pas toen ik meer details over de zaak vernam en de leeftijd van de verdachte hoorde, wist ik dat het om Josef ging”, vertelt de zestiger aan de Stentor. De Oostenrijker woont net als zijn broer op een boerderij, alleen ligt deze zo’n 150 kilometer ten westen van Wenen. Dit is ook de plaats waar de familieleden geboren werden. “Toen mijn vader de boerderij aan mij overdroeg, begonnen de problemen met Josef’’, legt Franz uit. “Toen hij vernam dat ik de leiding over de boerderij kreeg, eiste hij meteen dat ik hem zou betalen voor zijn diensten.” Volgens Franz wilde zijn broer altijd geld. “Toen hij mij op een dag vroeg of ik borg wilde staan voor een lening bij de bank – mogelijk om schulden af te betalen – heb ik hem weggestuurd.”

Overlijden vader

Franz vertelt dat Josef een tijd in een woning in Riedersdorf heeft gewoond en vervolgens naar Mühlviertel in het Oostenrijks-Tsjechische grensgebied is gegaan. Uiteindelijk trok hij in Wenen bij een oude tante in, die hem als erfgenaam had aangewezen. “Hij werkte daar als timmerman. Zo quasi streng gelovig als hij vroeger was, zo heidens gedroeg hij zich toen. Een door die tante ingericht altaartje in haar woning, verwijderde hij botweg. Na tantes dood verkocht hij eerst de grond. In 2009 volgde de woning. Een makelaar regelde alles want Josef woonde toen al in Meppel.”

De zestiger wilde geen contact meer met zijn broer. “Toen een andere broer hem belde om te zeggen dat onze vader was overleden, zei hij doodleuk dat het hem niet interesseerde. Hij kwam dan ook niet op de begrafenis. Toen moeder anderhalf jaar terug ook overleed, kwam Josef evenmin opdagen.”

Sekte

Ook zijn dochters, een tweeling, deden hem niets. “Hij verwekte ze bij een Japanse vrouw die hij ontmoette in een sekte. Josef kwam ermee in aanraking tijdens zijn dienstplicht in Linz. Na afloop sloot hij zich aan bij die onbekende, vage club.”

In die sekte ontmoette hij in de jaren negentig ook een Nederlander, vertelt Franz. Dit is mogelijk Gerrit-Jan van D., met wie zijn latere vrouw en hij bevriend raakten. Ook na de sekte bleef deze vriendschap bestaan. “Ik meen me te herinneren dat Josef eind jaren negentig of begin 2000 regelmatig met vrouw en dochters die vriend bezocht”, vertelt de Oostenrijker. “Hij had een gezin met zeven of acht kinderen. In 2006 of 2007 liet Josef vrouw en kinderen achter en ging hij definitief naar Nederland. Zijn dochters, inmiddels volwassen, probeerden in 2017 tevergeefs contact met hem te krijgen.”

Bron: De Stentor

Lees ook: opmerkelijk: 25-jarige zoon van Drents gezin was actief op social media

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.