vaccinatie

Hoe groot is de kans op een allergische reactie na een coronavaccinatie?

Wie een coronavaccinatie heeft gehad, moet een kwartier op de priklocatie blijven om er zeker van te zijn dat er geen allergische reactie ontstaat. Komt dit dan zo vaak voor?

Allergische reactie

Volgens Leonoor Wijmans, vaccinexpert van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet. “Sterker nog: van de tienduizenden mensen die meededen aan de studies, kreeg niemand een ernstige allergische reactie”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Observeren

Toch is het niet uitgesloten dat je een allergische reactie van de prik kunt krijgen. Zo kregen begin deze maand twee Britse gezondheidsmedewerkers die bekend zijn met allergieën een dergelijke reactie. “Bij bijvoorbeeld het griepvaccin weten de meeste mensen of ze allergisch zijn voor een van de stoffen, omdat ze dat ieder jaar weer krijgen”, vertelt Wijmans. “Maar bij dit nieuwe vaccin weet iemand dat misschien nog niet. Daarom is het verstandig om mensen nog even te observeren.”

Behandeling

Mocht het gebeuren dat je een allergische reactie krijgt, dan kan deze mild of ernstig zijn. In het laatste geval heb je medicatie nodig, die op alle priklocaties aanwezig zijn. Wijmans: “Met die medicijnen, bijvoorbeeld een EpiPen, is ook een ernstige allergische reactie heel goed te behandelen.”

Bijwerkingen

En hoe zit het met de bijwerkingen? Die zijn hetzelfde als bij andere vaccins. Bij het Pfizer-vaccin heeft 75 procent van de mensen een tot twee dagen last van een rode of wat pijnlijke prikplek. Ook vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn en in mindere mate koorts komen in de eerste dagen voor. De bijwerkingen van de andere vaccinaties zijn soortgelijk.

Bron: RTL
Foto: Getty Images

Lees ook: dít is wanneer heel Nederland volgens schema is gevaccineerd

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.