Diederik Gommers

Diederik Gommers: ‘Code zwart dreigt binnen tien dagen’

De kans is groot dat we binnen nu en tien dagen terechtkomen in code zwart. Dit houdt in dat ziekenhuizen moeten kiezen wie ze nog kunnen helpen, en wie niet. Dat stelt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging van ic-artsen.

Om dit rampscenario te voorkomen, pleit hij voor een harde lockdown. Dit liet Gommers dinsdagavond tijdens een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer weten.

Opschalen

Momenteel liggen er 488 coronapatiënten op de intensive care. Volgens Gommers is er vanwege het personeelstekort sprake van code zwart bij de 651ste patiënt.
Nederland beschikt in totaal over 1.066 bedden op de ic’s. Hier liggen niet alleen coronapatiënten in. Hoewel het kabinet oproept om dit aantal op te schalen, gaat dit volgens Gommers “zeer, zeer moeizaam.”

Personeelstekort

Volgens Gommers is het personeelstekort vooral ontstaan door de uitstroom van ic-personeel. Daarnaast is er sprake van een hoog ziekteverzuim onder verpleegkundigen en artsen. Ook speelt het feit dat het vooral jonge kinderen zijn die momenteel het virus oplopen, een rol. Hierdoor moeten vaders en moeders die in het ziekenhuis werken gedwongen in quarantaine.

Code zwart

Wanneer er sprake is van code zwart liggen de ziekenhuizen zo vol dat zorgpersoneel moet kiezen wie ze nog kunnen helpen. Hier moeten ze op basis van niet-medische gronden, zoals overlevingskans en leeftijd, over beslissen.

Volgens Gommers is een harde lockdown nodig om dit rampscenario te voorkomen. “Want het kan niet zo zijn dat we straks in code zwart zitten, terwijl het land nog open is. Dat ik moet zeggen: ‘We geven palliatieve zorg aan je moeder, terwijl mensen nog aan winkelen zijn en in de kroeg zitten’.”

Bron: NU.nl
Foto: ANP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *