verkouden

Opgepast: deze week wordt een hooikoortspiek verwacht

Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoortsklachten. Deze week dwarrelen namelijk heel wat pollen door de lucht.

Meeste pollen

Het hooikoortsseizoen is nu volop gaande, aldus Marc de Jong van Buienradar. “We zitten midden in de tijd van het jaar dat er de meeste pollen in de lucht hangen”, vertelt hij aan RTL Nieuws. “De grassen zijn de grootste veroorzaker van hooikoortsklachten en juist op droge en zonnige dagen, zoals afgelopen weekend, staan die grassen in volle bloei. De pollen zijn de veroorzaker van de klachten.”

Donderdag

Vooral donderdag belooft een slechte dag te worden voor hooikoortspatiënten. Dit komt niet alleen door rondvliegende pollen, aldus bioloog Arnold van Vliet tegen RTL Nieuws. “Donderdag wordt inderdaad een slechte pollendag, maar dat komt ook omdat de ozonvorming voor een slechte luchtkwaliteit zorgt en dat verergert de klachten.” Vooral in het zuidoosten van Nederland kan de pollenradar oplopen tot 9. Aan de kust zullen minder pollen ronddwarrelen.

Lees ook: hooikoorts? Déze 5 dingen maken je klachten nóg erger

Testen

Denk jij dat je last hebt van hooikoorts klachten, maar weet je dit niet zeker? Dan is het volgens Arnold goed om je te laten testen.
“Er is een link tussen hooikoorts en voedselallergie. Veel mensen weten dit niet, maar mensen die last hebben berkenpollen, kunnen appels slecht verdragen. Bij graspollen zijn de kruisreacties juist kiwi’s, wortels, tomaten en kersen eet.” De bioloog raadt dan ook af om deze groenten en fruitsoorten deze week te eten.

Heb jij last van hooikoorts en moet je donderdag de deur uit? Dan is het goed om voor je gaat slapen te douchen, zodat je de pollen uit je haren en gezicht kunt wassen.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.