coronavirus 1,5 meter

Deskundigen: ‘Niemand is bestand tegen 15 procent van het jaar binnen zitten’

Onlangs werd bekend dat de lockdown wordt verlengd tot 9 februari. Hiermee moeten Nederlanders in totaal 57 dagen zo veel mogelijk binnen zitten, dat is 15 procent van een jaar. Ook het aantal sociale contacten moet gedurende die tijd zo min mogelijk zijn.

Een situatie die zeker gevolgen met zich mee kan brengen, aldus gedragsexperts en de Nederlandse ggz.

‘Niet goed bestand’

“We zijn niet goed bestand tegen deze geïsoleerde periode”, vertelt hoogleraar emoties en affectieve processen Agneta Fischer in een interview met NU.nl. Hoewel mensen volgens haar de negatieve effecten van de lockdown proberen te relativeren, kost dat energie. “En die energie is op een bepaald moment op.”

Ook de Nederlandse ggz is bezorgd over de situatie. “Hoewel de verlenging begrijpelijk is in het kader van virusbestrijding, is het voor inwoners die al door het ijs dreigden te zakken geen goede zaak”, stellen zij. Mensen die al kwetsbaar waren, zouden meer risico lopen op klachten. Hiervoor is een tijdige behandeling nodig, anders wordt het mogelijk alleen maar erger.

Emotioneler

Wanneer mensen langdurig binnen moeten zitten, kunnen ze volgens Fischer emotioneler worden. Zo kunnen mensen met angstgevoelens bijvoorbeeld nog meer last krijgen van angst. En relatieproblemen kunnen verergeren.

Het feit dat er weinig perspectief is, kan dit verergeren. Dit geldt ook voor de plotselinge verlenging van de lockdown. “Men dacht: met een paar weken is het klaar. Maar dat is een heel andere situatie dan nu. We weten niet wanneer het klaar is.”

Lees hier
 het hele artikel.

Bron: NU.nl
Foto: Getty Images