camper kamperen

Als vrouw alleen op pad met een camper: durf jij het aan?

De laatste jaren is kamperen ontzettend populair geworden. Steeds vaker kiezen vrouwen ervoor om solo op pad te gaan met een busje om Europa of een ander werelddeel te ontdekken. Kijk jij altijd vol verwondering naar al die vrouwen die #vanlife helemaal onder de knie hebben?

Of lijkt het je juist hartstikke spannend, maar ben je stiekem wel nieuwsgierig hoe het voor jou zou zijn? In dit artikel vertellen we je meer over een solo campertrip maken als vrouw. Waar moet je op letten en wat mag je niet vergeten?

Huur eerst een busje om te kijken of het wat voor je is

Wat je in ieder geval als eerst moet weten, is dat het kopen van een goed busje je al gauw een paar duizend euro kost. Wanneer je nog niet zeker weet of het camperleven of soloreizen met een busje iets voor je is, is het daarom aan te raden om in eerste instantie een busje te huren in plaats van te kopen. Met veel huurbusjes kun je een fantastische roadtrip door Nederland of een van onze buurlanden maken. Een camper huren doe je tegenwoordig gewoon bij particulieren zelf.

Dat betekent dat je heel veel keuze hebt in allerlei leuke busjes: van retro campers tot spiksplinternieuwe bussen. Zo’n deelplatform is bijvoorbeeld het leuke Goboony waar particulieren hun busjes te huur aanbieden. Het voordeel hiervan is dat je altijd een busje kunt kiezen naar jouw wensen en naar jouw budget. Wie weet bevalt het camperleven je wel zó goed dat je uiteindelijk alsnog een eigen bus aanschaft.

Veilig roadtrippen als vrouw: neem maatregelen

We kunnen het ons hartstikke goed voorstellen dat een solotrip als vrouw met een camper best spannend klinkt. Maar: een beetje spanning hier en daar is helemaal niet erg toch? Zolang je ervoor zorgt dat je goed voorbereid bent, is het juist te gek om alleen te reizen met een bus. Neem daarom de nodige maatregelen zodat je met een veilig gevoel kunt roadtrippen en kamperen. Denk hierbij onder andere aan de volgende dingen:

Zorg voor een goed slot op je camper; een gecertificeerd slot dat niet eenvoudig open te maken is.
Het kan voor je eigen gevoel prettig zijn om voordat je gaat slapen je bus rijklaar te hebben, mocht je toch middenin de nacht weg moeten of willen.
Kijk goed naar de plek waar je gaat overnachten. De meeste vrouwen vinden het prettig om op een camping te slapen, maar je kunt natuurlijk ook gaan wildkamperen zoals wildkamperen in Zweden of Noorwegen.
Laat iemand thuis weten waar je bent en waar je gaat overnachten als je dat prettig vindt.
Deel online nooit je live-locatie op bijvoorbeeld Instagram Stories of TikTok. Wil je je reis delen, doe dat dan altijd met een of twee dagen vertraging zodat vreemden niet exact weten waar je bent.
Ga altijd op je instinct af. Voelt een plek of een route niet prettig? Laat je trip er dan niet door verpesten en ga op zoek naar een alternatief.

Omgaan met eenzaamheid tijdens een solo vanlife trip als vrouw

Een andere reden waarom veel vrouwen de stap niet durven te zetten, is omdat ze bang zijn dat ze onderweg eenzaam zullen worden. Of dat ze heimwee gaan krijgen wanneer ze ergens on the road in Spanje of Italië zijn. Het is goed om hierop voorbereid te zijn, want de kans is groot dat dat een keer gaat gebeuren. Dat betekent niet dat dit een grote ramp is, want zolang je weet hoe je ermee om moet gaan, weten we zeker dat je je reis gewoon weer vrolijk kunt vervolgen. Wat moet je doen wanneer je je eenzaam of onzeker voelt tijdens zo’n trip?

Blijf altijd in contact met mensen om wie je geeft en die ’thuis’ zijn. Zij kunnen je met een opbeurend berichtje of telefoontje vaak al goed helpen.
Ga naar een plek waar andere mensen zijn. Als ‘vanlifer’ alleen ontmoet je veel sneller mensen dan wanneer je met iemand anders kampeert.
Haal je lievelingseten en plan een avondje in bed met je favoriete serie of film.
Ga voor een work-out zoals yoga
of wandelen om je hoofd even leeg te maken en je zult zien dat je je daarna al een stuk beter voelt.

Probeer vooral te genieten want solotrippen is hartstikke leuk

Alleen met een camper op pad gaan als vrouw voelt misschien spannend, maar is vooral enorm leuk. Laat je dus zeker niet afschrikken door deze tips, want ze kunnen juist helpen om van jouw campertrip een onvergetelijke reis te maken. Er zijn namelijk ontzettend veel voordelen te vinden aan zo’n reis alleen. Zoals je hierboven las, is het bijvoorbeeld een bijzondere manier om andere mensen, vaak gelijkgestemden, te ontmoeten. Als je alleen bent is het vaak veel gemakkelijker om contact te leggen met andere solo-reizigers dan wanneer je met iemand anders kampeert.

Daarbij is een camperreis in je eentje de ultieme betekenis van vrijheid. Je kunt immers gaan en staan waar jij maar wilt! Er is niemand waarmee je rekening moet houden, wat betekent dat je echt je eigen weg kunt volgen en je eigen wensen met betrekking tot de trip kunt waarmaken. Je hebt je huis op wielen altijd bij je: je bed, keukentje en badkamertje gaan gewoon met je mee. Kortom: huur die camper via een camper deelplatform en ga op avontuur. Je gaat er geen spijt van krijgen.