Ontwerp Zonder Titel 2024 06 10t181051.983

De ‘7 year itch’: dít betekent het (en wat je eraan kunt doen)

Misschien heb je al eens gehoord van de ‘7 year itch’, maar wat betekent het eigenlijk? En, belangrijk nog, wat kun je eraan doen?

Is de relatie nu echt voorbij?

Veel koppels zouden na zeven jaar uit elkaar gaan. Dit betekent niet dat er een verlangen is om te gaan scheiden, maar wel kunnen er bepaalde relatieproblemen aan het licht komen. Denk bijvoorbeeld aan: vreemdgaan of een groot conflict. Het is niet helemaal duidelijk of het aantal scheidingen precies rond 7 jaar piekt, maar wel is zeker dat er in een huwelijk een moment komt dat er meer strubbelingen of moeilijkheden zijn: dit kan bijvoorbeeld na 5 of na 7 jaar zijn. Op dat moment kunnen de eerste barstjes in een huwelijk ontstaan en ‘het kan gaan kriebelen’. Vaak is er een bepaalde routine ontstaan en wat eerst als veilig voelde, kan saai of voorspelbaar worden.

Lees ook: 4 tips om de passie in je relatie terug te brengen

Dit kun je eraan doen

Om een langdurige, sterke relatie in stand te houden, is het belangrijk om hierin te investeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door jullie liefde naar elkaar uit te spreken en bijzondere momenten te vieren. Sta bijvoorbeeld stil bij de dag dat jullie elkaar hebben leren kennen, maar vier ook kleine momenten. Krijgt je partner een nieuwe baan? Verras hem of haar met een diner voor twee of een kleinigheidje. Zo bevestig je aan de ander dat hij of zij veel voor je betekent en de relatie goed zit. Laat door je gedrag blijken dat je stilstaat bij de behoeftes van je partner en waarde hecht aan de relatie. Help bijvoorbeeld met huishoudelijke taken en maak voldoende tijd voor hem of haar. Vergeet ook niet om zo nu en dan het gesprek met je partner aan te gaan. Hoe voelt je partner zich? Is hij of zij tevreden of zijn er bepaalde dingen die niet helemaal lekker lopen in de relatie? Door dit af en toe te doen, kom je (over het algemeen) niet opeens na een paar jaar voor verrassingen te staan.

Vriendin’s favoriet

Duik in de dynamiek van relaties met het boek Relaties, hoe doe je dat?. Ontdek hoe je opvoeding invloed heeft op je liefdesleven en leer negatieve patronen te doorbreken. Vind balans tussen jezelf zijn en openstaan voor je partner. Voor meer informatie klik op onderstaande knop.

Lees ook: Dít is waarom een goede relatie je succesvoller maakt in je werk

Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.