Vrouw (23)

7 signalen dat je te snel veroudert (en hoe dit terug te draaien)

Uiteindelijk ontkomt niemand aan het feit dat je ouder wordt. Maar het is wel zo fijn om dit proces zo lang mogelijk uit te stellen.

Te snel verouderen

Zaken als stress en een slechte nachtrust kunnen ertoe leiden dat je lichaam te snel veroudert. Herken jij deze zeven tekenen, dan is het verstandig om een stapje terug te doen.

1. Je hebt een droge, geïrriteerde of doffe huid

Wist je dat je huid heel veel zegt over je gezondheid? Zo kunnen stress, een slecht voedingspatroon of onvoldoende nachtrust allemaal invloed hebben op hoe deze eruit ziet. Niet alleen leidt het tot huidproblemen, ook kunnen huidcellen sneller verouderen.

Terugdraaien? Probeer gezonder te leven, stress zoveel mogelijk te vermijden en op tijd naar bed te gaan. Let er ook op dat je voldoende water drinkt.

Je hebt rode of geïrriteerde ogen

Misschien heb je een slaaptekort of brengt te veel tijd achter een scherm door. Maar rode of geïrriteerde ogen kunnen ook een signaal zijn van een chronische ontsteking.

Terugdraaien? eet voldoende voeding met een ontstekingsremmend effect, zoals vis en noten met omega 3, zaden, groene groenten, knoflook en gember. Vermijd vette snacks en suikers. Blijf je last houden van het probleem? Bezoek dan de huisarts.

3. Je hebt veel vet op je taille

Je taille is precies de plek waar je eigenlijk geen vet wil hebben. De reden is dat deze het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhoogt.

Terugdraaien? Probeer gezonder te eten en meer te bewegen. Pak vaker de fiets en maak regelmatig een wandeling.

4. Je bent vaak moe

Een beetje vermoeidheid is niet erg, maar het is geen goed teken wanneer je constant uitgeput bent. Oorzaken kunnen liggen bij een ongezond voedingspatroon of slaaptekort.

Terugdraaien? Probeer gezonder te eten, met voldoende vezels, vitamines en mineralen. Ook is het verstandig om ervoor te zorgen dat je 7-9 uur slaap per nacht krijgt.

5. Je zit de hele dag

Wist je dat je bloedcirculatie kan verminderen wanneer je meer dan zes uur per dag zit? Hierdoor loop je meer risico op obesitas, diabetes, depressies en vormen van kanker.

Terugdraaien? Probeer overdag wat meer te bewegen. Doe wat rek- en strekoefeningen en loop wat vaker de trap op en af.

6. Je vindt het lastig om je te concentreren en vergeet dingen

Een ongezond dieet, slaaptekort of stress kunnen er allemaal voor zorgen dat je concentratieproblemen krijgt. Ook kun je vergeetachtig worden. Bij ouder worden, zijn dit soort signalen normaal, maar ze zouden niet op een jonge leeftijd moeten opspelen.

Terugdraaien? Opnieuw geldt hier: gezonder eten en meer slapen. Je hersenen zullen je dankbaar zijn.

7 Je hebt een wisselende stoelgang

Heb je weleens last van diarree, constipatie of een opgeblazen buik? Dan zou het zomaar kunnen dat je bepaalde voedingsstoffen niet goed verdraagt. Ook krijg je mogelijk niet genoeg vezels binnen.

Terugdraaien? Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt, deze dragen bij aan een goede werking van je darmen. Denk aan fruit, groene groenten, noten, peulvruchten en volkoren pasta

Bron: MindBodyGreen, Margriet
Foto: Getty Images

Lees ook: slecht nieuws: dit drankje verhoogt de kans op rimpels

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen