Placeholder

Wereldhaar

Mooi haar is puur natuur. Maar de ene lok is de andere niet. Je hebt dun en dik haar. Steil haar, kroeshaar en krullend haar. De variatie is groot. En dat geldt ook voor haarzorg. Wat voor jouw haar het beste is, lees je hier!

Mooi haar is puur natuur. Maar de ene lok is de andere niet. Je hebt dun en dik haar. Steil haar, kroeshaar en krullend haar. De variatie is groot. En dat geldt ook voor haarzorg. Wat voor jouw haar het beste is, lees je hier!

Haal het optimale uit je haar

Op je hoofd groeien afhankelijk van je haarkleur en haarsoort ongeveer honderdduizend haren uit evenveel haarzakjes. De lengte van je haar is afhankelijk van je genen. Vanaf je geboorte is al bekend hoe lang een haarzakje bezig is met zijn haartje en hoe snel ook je haar groeit. Dit bepaalt uiteindelijk hoe lang je haar kan worden. Een haar groeit niet continu, maar volgt een haarcyclus. Elk haarzakje heeft hierbij een groei-, overgangs- en rustfase. Het haar groeit tijdens de groeifase ongeveer een millimeter per drie dagen. Nadat een haarzakje ongeveer drie jaar voor je haar gezorgd heeft, stopt de groei en laat het de haar los. Het haarzakje belandt in de rustfase om later opnieuw voor een haar te gaan zorgen. Elke dag stoppen er ongeveer honderd haarzakjes met hun werk en dan verlies je dus honderd haren. De ontwikkeling van je haar begint al in de baarmoeder in de zesde week van de zwangerschap. Een haarzakje kan in de loop der jaren meerdere haartypen ontwikkelen. Zo gaan de haarzakjes in je schaamstreek pas in de puberteit schaamhaar produceren.

Het haar bestaat uit drie lagen. De binnenste laag bestaat uit keratine, de middelste laag is een vezelachtige keratinelaag (de cortex) en de buitenste laag is een beschermende schacht, die bestaat uit harde kleurloze keratineschubben. In de cortex wordt de stevigheid en elasticiteit van het haar bepaald. De buitenste laag bestaat uit haarschubben die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Tenminste, dat is zo bij een gezonde haar. Een haar die behandeld is met een kleurproduct of bijvoorbeeld een permanent, heeft openstaande schubben. Hierdoor is het haar kwetsbaarder en glanst het minder. Of je haarkleur krachtig of mat is, hangt dus niet van de kleurpigmenten af, maar van de kleurloze schubbencellen van de haaroppervlakte. Staan de schubben van de schacht af, dan is de kleur dof. Liggen de schubben tegen de schacht aan, dan licht je haarkleur op.

Haarkleuren & haarsoorten

Welke kleur je haar heeft, en of het glad of krulvormig is, dik of fijn en wanneer je grijs wordt, dat allemaal is genetisch bepaald. Alle natuurlijke haarkleuren worden gemaakt door het mengen van twee kleuren: donkerbruin en oranje. Aziatisch haar is erg dik en bevat zoveel bruine kleurstof dat het er zwart uitziet. Europees haar is veel dunner en door heel weinig kleurstof vaak blond. Als op latere leeftijd de kleurstofproductie in een bepaald haarzakje ophoudt, krijg je alleen nog maar grijs of wit haar. Overigens hebben de meeste mensen zwart haar en denken wetenschappers dat blondines en roodharigen in de loop van de eeuwen uit zullen sterven.

In principe zijn alle haarsoorten hetzelfde opgebouwd en verschilt alleen de structuur van het haar. Je haar groeit uit een haarzakje. Dit zakje voedt je haar, maar bepaalt door zijn stand en vorm ook de vorm van je haar. Het haar van blanke Europeanen bijvoorbeeld is fijner van structuur dan het haar van Chinezen. In principe kun je drie haarsoorten onderscheiden: Aziatisch (mongolïde), Afrikaans (negroïde) en Europees (kaukasisch) haar.

Aziatisch haar

Aziatisch haar is donkerbruin tot zwart en zeer regelmatig van structuur. Deze haarsoort is erg steil. In Aziatische landen wordt glanzend haar ook als een vorm van schoonheid gezien. Aziaten zijn dan ook grote liefhebbers van stijltangen, conditioners en glansproducten. Sterker nog: in Japan zijn permanenten een tijd lang verboden geweest. De meeste Aziatische vrouwen hebben verder een voorkeur voor lang loshangend haar. Nog een leuk weetje: anti-roosshampoos worden flink gebruikt. Op zwart haar zie je witte schilfers nog beter. Dit is ook de reden waarom Aziaten liever mousse gebruiken in plaats van haarspray. Aziatisch haar is vaak zwaar, waardoor het stylingproducten nodig heeft met een sterke hold.

Veel Aziaten wassen hun haar niet onder de douche, maar met een kan water. Snel uitspoelbare shampoos zijn daarom het meest geliefd. Aziatisch haar wordt gebruikt als hairextensions voor mensen met ontkroest haar. Aziatisch haar is van nature minder beschadigd dan Europees haar, maar Aziatisch haar is donker. Als je een andere haarkleur wilt, moet het haar chemisch worden behandeld. Resultaat is dat de haarschubben kapotgaan, waardoor het haar meer klit. Daarom worden zulke extensions meer verkocht aan groepen die het haar donker willen houden.

Afrikaans haar

Negroïde haar is bruinzwart tot zwart en sterk krullend. Het haar ziet er sterk uit, maar dat is schijn. Door de grote neiging tot krullen zijn de haren zeer dun. Bovendien is het haar moeilijk te kammen, waardoor je de neiging hebt meer kracht te zetten en dan je haar kapottrekt. Toch zijn er veel variaties mogelijk. Je kunt je haar in een natuurlijke coupe (een afro) dragen, maar veel vrouwen kiezen ervoor om het te vlechten zodat ze van het kammen af zijn. Je moet wel oppassen dat je je haren niet te strak vlecht. Dan kun je kale plekken op de hoofdhuid krijgen. Vaak is dit haarverlies blijvend.

Veel mensen met afrohaar willen steil haar. Hiervoor gebruik je relaxers of straighteners. Door een relaxer worden de krulverbindingen van je haar permanent verbroken. Het grote nadeel van deze producten is dat ze erg slecht zijn voor je haar en hoofdhuid. Volgens een Amerikaanse dermatoloog heeft bijna driekwart van de vrouwen die regelmatig ‘relaxt’, last van haaruitval. Daarnaast kunnen de ingrediënten in relaxers de hoofdhuid zoveel irriteren dat je hoofdhuid blijft jeuken. Wil je toch steiler haar, was je haar dan en rol er grove krulspelden in. Laat je haar drogen onder een droogkap en haal de krulspelden eruit. Je hebt nu grove krullen die je makkelijker glad kunt föhnen en kunt bewerken met een stijltang. Blijf wel uit de regen, want anders komen je krulletjes direct weer terug.

Europees haar

‘Europees haar’ heeft verschillende kleuren: van zeer licht blond en rood tot donkerbruin haar. Het haar is over het algemeen steil, met af en toe een beetje slag. Sterk krullend haar komt alleen als uitzondering voor. Het is de haarsoort die het meest divers is. Het haar is meestal makkelijk uit de klit te krijgen en laat zich ook makkelijk behandelen met stylingproducten of haarverf. Dat heeft ook een nadeel: omdat het haar zo makkelijk te bewerken is, wordt het ook meer bewerkt. Het haar wordt gekleurd, gebleekt, gemodelleerd en gepermanent, waardoor het in een steeds slechtere conditie geraakt. De zon heeft ook veel invloed op de Europese haarkleur, het wordt er valer door. Zwart haar wordt bruinrood, rood haar wordt blond en blond haar kan spierwit verkleuren. Indiaas haar komt qua structuur en dikte het meest in de buurt van Europees haar. Het wordt dan ook tot de kaukasische haarsoorten gerekend. Haarextensions voor het Europese haartype worden dan ook meestal gemaakt met haar uit India.

Tekst: Suzanne Bodegraven