bruiloft foto's

Bruiloft op de planning? Dit zijn de meest voorkomende dresscodes

Inmiddels komen de bruiloften weer een beetje op gang. Sterker nog: de trouwbranche barst uit zijn voegen dit jaar door alle bruiloften die sinds corona moeten worden ‘ingehaald’.

Heb je binnenkort een bruiloft op de planning en staat er een dresscode op de uitnodiging, maar heb je geen idee wat je aan moet trekken?

Geen zorgen: in dit artikel bespreken we de meest voorkomende dresscodes voor bruiloften in Nederland met je. Zo weet je precies wat verwacht wordt dat jij aantrekt en of je partner volledig in heren pak moet komen of dat een casual look ook genoeg is.

Black tie als dresscode op de uitnodiging

Hoewel de meeste Nederlanders voor een wat informelere dresscode zullen gaan, is er een kans dat de dresscode black tie op je uitnodiging staat. Wanneer dat het geval is, worden mannen geacht om in smoking met wit overhemd te komen. Onder dit heren pak dragen zij lakleren schoenen. Een hoed of een horloge is binnen deze stijl niet zo welkom. Vrouwen dragen een stijlvolle avondjurk die (half)lang is met een bescheiden decolleté. Dit is een van de meest nette dresscodes die je kunt hebben.

Dresscode tenue de ville voor bruiloft

De kans is groot dat er gevraagd wordt of je volgens de tenue de ville dresscode gekleed komt. Deze dresscode wordt vooral gevraagd aan gasten die ook overdag bij de ceremonie aanwezig zijn. Hierbij wordt verwacht dat je netjes gekleed gaat: mannen dragen een heren pak met overhemd en vrouwen gaan voor een mantelpakje of een nette halflange jurk. Een broekpak mag ook! Let er als vrouw op dat je niet te bloot gaat. Draag bijvoorbeeld altijd een panty en zorg voor een bescheiden decolleté.

Feestelijke kleding binnen de cocktaildresscode

Begint de bruiloft aan het einde van de middag en staat er een feestje op het programma? In dat geval kan de dresscode cocktail worden gevraagd. Dat is een feestelijke dresscode waarbij je nog steeds nette kleding draagt zonder dat het te degelijk is. Zo is het prima om als vrouw een cocktailjurk of zelfs een kort jurkje te dragen en deze af te maken met een paar kleurrijke pumps en opvallende sieraden. Van de mannen wordt nog steeds verwacht dat ze een zwart heren pak dragen met een wit overhemd eronder. Verder zijn er niet zoveel regels over accessoires.

Dresscode smart casual voor de grote dag

Staat er smart casual op de uitnodiging? Veel jonge Nederlandse stellen die gaan trouwen kiezen voor deze dresscode. Binnen smart casual als dresscode zijn er niet zoveel regels. Meestal mag je zelf bepalen wat je aan doet (en waar je je prettig in voelt) zolang er maar wel íets feestelijks aan te ontdekken is. Een joggingbroek doe je bijvoorbeeld niet aan naar een bruiloft; ook niet als er smart casual op de uitnodiging staat. Ga bijvoorbeeld voor een mooie linnen broek of een fijne pantalon met een overhemd. Vrouwen dragen een leuk jurkje met of zonder print en kunnen ook gaan voor een rok met een blouse.

Dit moet je in ieder geval niet doen op een bruiloft

Nu je meer weet over de meest voorkomende dresscodes en de daarbij horende kleding is ook goed om te weten wat je absoluut niet moet doen op een bruiloft. Hoewel veel kan en mag, is niet alles welkom op een bruiloft. Denk aan de volgende punten om geen flater te slaan:

Draag het liefst geen witte sneakers naar een bruiloft tenzij er gezegd is dat dit geen probleem is of tenzij de dresscode smart casual is.
Als vrouw moet je nooit, maar dan ook nooit een witte jurk dragen. Die kleur is op deze dag bestemd voor de bruid.
Zorg er ook voor dat je niet té overdressed bent. Het is immers de dag van de bruid en de bruidegom dus jij hoeft niet alle aandacht te trekken.
Negeer de dresscode nooit. Je wordt uitgenodigd voor een bijzondere dag waarvan het koppel graag wil dat je op een bepaalde manier gekleed gaat. Onthoud dat het (over het algemeen) maar voor één dag is.
Een zwarte jurk naar een bruiloft? Kan, maar als je nog andere opties hebt is het altijd aan te raden om voor een mooie kleur te gaan. Zwart is toch vaak iets te somber voor zo’n bijzondere dag.
Kies als man nooit voor witte sportsokken in je nette schoenen. Ga liever voor een kleur sokken die past bij je heren pak of outfit.