Peuter Waarom Vragen

4 grootste redenen waarom jouw peuter vaak ‘waarom?’ vraagt

Elke peuter heeft een periode waarin ‘waarom?’ de favoriete vraag is. Maar wat drijft deze kleine ontdekkingsreizigers?

Redenen waarom jouw peuter vaak ‘waarom?’ vraagt

1. Onuitputtelijke nieuwsgierigheid

Alleerst zitten peuters in een levensfase waarin hun brein ontzettend snel ontwikkelt. Ze ontdekken namelijk de wereld en elke nieuwe ervaring is een kans om iets te leren. Door ‘waarom?’ te vragen, proberen ze dus de complexe wereld om hen heen te begrijpen. Ze absorberen vervolgens informatie, en jouw antwoorden helpen hen de puzzelstukjes van het leven samen te voegen.

2. Een taal-explosie

Verder maken kinderen rond deze leeftijd een taalontwikkeling door die je gerust een explosie kunt noemen. Ze beginnen bijvoorbeeld zinnen te vormen en ideeën uit te drukken. Vandaar dat ‘Waarom?’ een makkelijke en toegankelijke manier is om een gesprek te beginnen en tegelijkertijd hun vocabulaire uit te breiden. Zij leren door te vragen, en elk antwoord voedt hun honger naar meer woorden.

3. Drang naar autonomie

Daarnaast is er de drang naar autonomie. Peuters beginnen hun eigen wil te ontdekken en willen dingen zelf doen. Door ‘waarom?’ te vragen, oefenen ze een zekere mate van controle uit over hun omgeving. Het geeft hen een gevoel van macht en onafhankelijkheid wanneer ze informatie kunnen verkrijgen die voorheen alleen toegankelijk was voor volwassenen.

4. Emotionele verbinding

Ook op emotioneel niveau speelt ‘waarom?’ een rol. Het is een vraag die interactie vereist met een volwassene, vaak de ouder. Dit creëert een moment van verbinding. Je peuter voelt zich gezien en gehoord, en dat is essentieel voor zijn of haar emotionele ontwikkeling. 

Vriendin’s favoriet

Van peuter tot kleuter geeft je alle informatie én tips over het gedrag van je peuter. Ook is er volop aandacht voor onderwerpen als taalontwikkeling, peuterpuberteit en herkenbare ouderstruggles als schermtijd en digitaal opvoeden. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Hoe ga je om met de ik-ben-2-en-ik-zeg-nee-fase van je peuter?

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

Ouders van Nu