Leuke dingen doen

Verrassend en betaalbaar: Litouwen

Weinig geld, toch een supervakantie?  Misschien niet de eerste bestemming die in je opkomt voor een zomervakantie, maar Litouwen heeft een hoop te bieden! Zo heeft het land vijf nationaal parken, dertig natuurparken en vier reservaten waar je goed kunt wandelen en fietsen.

Er zijn ook bijzonder veel meren te vinden, ongeveer tienduizend! Aan de kust vind je de badplaatsen met witte zandstranden en de badplaats Druskinikai met behoorlijk wat kuuroorden. De beste reistijd voor Litouwen is in juni, juli en augustus, dan is de temperatuur daar rond de 20 graden. Wist je dat Litouwen het geografische middelpunt van Europa is?

Eten en drinken

Qua drankjes moet je in Litouwen rekenen op bier, wodka en honinglikeur. Met prettige prijzen: voor een halve liter bier betaal je ongeveer € 1,-. In de zomer eet je saltibarscial, een koude bietensoep. Verder zijn ze in Litouwen dol op aardappels, wat ze graag in hun traditionele gerechten stoppen, bijvoorbeeld cepelinai. Dit zijn aardappelknoedels gevuld met kaas, groenten of gehakt. Je eet het met zure room en gebakken spekjes en uitjes.

Highlights

De hoofdstad Vilnius stamt al uit de Middeleeuwen (1323) en staat op de Werelderfgoedlijst. Je vindt er veel verschillende soorten kerken die echt de moeite zijn om te bezoeken. Ook de icoon van de heilige maagd Maria boven de stadspoort is een kijkje waard. In het noorden van Litouwen vind je de Kruisheuvel, een bedevaartsoord met duizenden kruizen, geplaatst door pelgrims en toeristen.

Reis

Je vliegt rechtstreeks in ongeveer tweeënhalf uur naar Vilnius vanaf Amsterdam met KLM voor circa € 180,-. Vanaf Brussel vliegen kan ook, voor ongeveer € 30,- minder per persoon per vlucht. Een driesterrenhotel in Vilnius boek je vanaf € 40,- per nacht.

In Vriendin tippen we nog meer supervakanties die goed te betalen zijn én we hebben een leuke aanbieding (zie hieronder). 

8-daagse reis ‘Wandelen en natuur op Mallorca’ v.a. € 995,- p.p. 

Reageer op dit artikel