Ontwerp Zonder Titel 2021 02 22t082557.866

Dít is waarom we stiekem zo van waargebeurde misdaadseries houden

True-crime series zijn op dit moment razend populair. Zulke verhalen veroorzaken vaak een naar gevoel, maar toch kunnen we niet stoppen met kijken.

Making a murderer

Bekende waargebeurde misdaadseries zijn Making a murderer, The Ted Bundy Tapes en When They See Us. Het zijn vaak spannende, bijna misselijkmakende verhalen die een gevoel van ongeloof oproepen. Hoe kunnen mensen zo zijn of zulke misdaden plegen? De verhalen gaan over moorden, verkrachtingen of onopgeloste mysteries. Waarom trekken deze donkere verhalen zo’n groot publiek? Wij vertellen je vier redenen.

Lees ook: Bingen maar: déze films en series verschijnen in februari op Netflix

1. Adrenaline

De meeste mensen houden zo af en toe wel van een adrenaline rush. Doordat je wel nog in je eigen veilige omgeving bent, is de adrenaline rush wel beheersbaar en prettig. Je kunt het zien als een goede vorm van stress. Vergelijk het met dat spannende gevoel als je een achtbaan instapt.

2. Puzzelen

Vaak worden misdaadseries op een bepaalde manier gepresenteerd. Iedere aflevering krijg je iets meer informatie over de dader of het verhaal. Op deze manier kruip je een beetje in de huid van een echte detective. De laatste aflevering levert een gevoel van tevredenheid op.

3. Overleven

Van nature zijn mensen bezig met overleven. Door true-crime series wordt dit instinct aangewakkerd. Niet alleen voelt het natuurlijk om bezig te zijn met overleven. Tegenwoordig halen veel mensen hier ook plezier uit.

4. Donkere kant

Door te kijken naar waargebeurde misdaadseries, vraag je je af: hoe kan iemand zoiets doen? Stiekem vinden veel mensen het heel interessant om zich hiermee bezig te houden. Wat zorgt ervoor dat die ene persoon wél een moord pleegt?

Lees ook: Waarom iedereen het over de Netflix-serie Firefly Lane heeft

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday