Zó bescherm je je hond, kat of konijn tegen de kou

Zó bescherm je je hond, kat of konijn tegen de kou

Nu de temperaturen onder nul dalen, kruipen wij graag in een dikke trui of jas om onszelf te beschermen tegen de kou. Maar wist je dat huisdieren ook wel wat extra winterbescherming kunnen gebruiken? Hier moet je bij je huisdier op letten als het buiten koud is. 

In dit artikel bespreken we hoe je je hond, kat en konijn beschermt tegen de kou. 

Hond beschermen tegen de kou

Doordat het binnen vaak lekker warm is krijgen de meeste honden tegenwoordig geen echte wintervacht meer. Dat is voor de meeste honden prima, omdat ze zichzelf goed warm kunnen houden. Bijvoorbeeld door beweging. Houd wel een oogje in het zeil: begint je hond te trillen, dan kan dat erop wijzen dat hij het koud heeft. Met name kleine hondjes die korte pootjes hebben, krijgen het sneller koud. Dat komt doordat hun lichaam zich dichter bij de grond bevindt. Het is dan slim om je hond een jasje aan te trekken. Doe dit ook bij dunbehaarde rassen en oude of zieke honden. 

Hier moet je nog meer op letten

Er zijn nog een aantal belangrijke zaken om op te letten als je je hond wilt beschermen tegen de kou:

  • Ga nooit met je hond naar buiten in de kou als zijn vacht nat is;
  • Laat je hond nooit in de auto, ook niet in de winter, want het kan in de auto net zo koud worden als buiten; 
  • Laat je hond geen sneeuw eten, want daar kunnen ze maag- en darmklachten van krijgen;
  • Bij rassen met lang haar kunnen klonten sneeuw in de vacht of tussen de voetzolen blijven zitten. Je kunt de vacht tussen de tenen en aan de poten afscheren om klonten sneeuw te voorkomen;
  • Smeer de voetzolen van je hond in met vaseline als er op straat gestrooid is. Je hond kan het zout van de poten likken en het zout kan de voetzolen irriteren. Spoel de poten na het wandelen af met lauwwarm water en droog ze goed af. 

Kat beschermen tegen de kou

Bij katten hoef je je niet veel zorgen te maken: zij kunnen erg goed tegen de kou. Krijgen ze het toch koud, dan komen ze zelf weer naar binnen. Zorg er wel voor dat je kat altijd naar binnen kan door bijvoorbeeld een kattenluikje te plaatsen. 

Lees ook: Dít zijn de populairste honden- en kattennamen van 2023

Hier moet je op letten

Bij katten zijn er wel een aantal zaken om op te letten. Zo zoeken ze graag warme plekken op, zoals bij het motorblok onder de auto. Check op koude dagen dus even onder de auto of er een kat zit voordat je wegrijdt. Katten willen in de winter soms over bevroren water, zoals een sloot lopen. Als het ijs (nog) dun is, kun je je kat beter binnen laten. 

Konijn beschermen tegen de kou

Als je konijn altijd buiten staat, kan dat ook gewoon in de winter. Konijnen hebben namelijk een goede wintervacht die ze beschermt tegen de kou. Het is zelfs beter om je konijn niet naar binnen te halen, want ze kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen. Het hok kun je gedeeltelijk afdekken met plastic of een deken tegen de tocht. Draai het hok ook op een manier zodat er geen noordenwind in kan waaien. Als er een open rengedeelte in het hok zit, dan hoef je die niet te sluiten. Met sneeuw willen sommige konijnen even buiten lopen en als het te koud is gaan ze weer naar het binnenhok.

Tips

Naast de bovenstaande tips om een konijn te beschermen tegen de kou, zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden. 

  • Als je konijn uit een drinkfles drinkt, kun je deze als het vriest beter vervangen door een waterbak. Het drinktuitje kan namelijk bevriezen. Check twee keer per dag of het water in de drinkbak niet bevroren is. 
  • Bekijk ook of het groenvoer niet bevroren is, want als ze dat eten is dat slecht voor hun buik. 
  • Zorg voor voldoende hooi en stro in het hok, zodat het dier zich kan ingraven. Verder is het ook slim om twee konijnen te hebben, zodat ze elkaar warm kunnen houden. 

Bron: Anicura.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.