Hond mee op vakantie? Dit zijn de belangrijkste regels om rekening mee te houden

Hond mee op vakantie? Dit zijn de belangrijkste regels om rekening mee te houden

Gaat jouw trouwe viervoeter gezellig mee op vakantie? Dan moet je van tevoren een aantal voorbereidingen treffen. Voor het meenemen van je hond op vakantie, gelden namelijk wat regels. We nemen de belangrijkste tips en regels met je door. 

Door van tevoren goed te weten wat de regels zijn in het land waar je naartoe reist, maar ook de landen waar je doorheen reist, zorg je ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Europees dierenpaspoort

In ieder land is het verplicht om een Europees dierenpaspoort bij je te hebben als je hond meegaat. Dit paspoort kun je kopen bij de dierenarts. Houd er rekening mee dat in sommige landen naast het paspoort ook een aanvullend gezondheidscertificaat nodig is. 

Inentingen

Als je op vakantie gaat met je hond, moet hij minstens 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). 

Lees ook: Handig: zó leer je de lichaamstaal van je hond nog beter begrijpen

Chip of tatoeage

Het dier moet geïdentificeerd kunnen worden door middel van een chip in zijn lichaam. Bij oudere honden kan het voorkomen dat hij een tatoeage heeft, waarmee hij geïdentificeerd kan worden. Deze is alleen geldig als je aan kunt tonen dat deze voor 3 juli 2011 is gezet en nog goed te lezen is. 

Ieder land heeft eigen regels

De regels die hierboven genoemd worden, gelden voor ieder land, maar houd er rekening mee dat sommige landen ook nog hun eigen regels hebben. In Ierland, Malta en Finland is het bijvoorbeeld verplicht dat je hond een wormenbehandeling heeft gehad. In Duitsland mag je hond niet los in de auto zitten en in onder andere Frankrijk, Spanje, Denemarken, Italië en sommige regio’s in Duitsland is het als hondenbezitter verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.

Verboden rassen

Er zijn ook landen die bepaalde type hondenrassen vermijden. Vooral de pitbull mag je in veel landen niet meenemen. In Frankrijk zijn kruisingen van de American Staffordshire terriër, Staffordshire bull terriër, mastiff, boerboel en tosa niet toegestaan. Verder hebben Denemarken, Noorwegen, Spanje, Portugal, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Kroatië ook een eigen lijst met rassen die niet welkom zijn. 

Waar vind je alle regels?

Ben je benieuwd naar de precieze regels per land voor het meenemen van je hond op vakantie? Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft alle regels voor zowel binnen als buiten Europa op een rij gezet. Wist je bijvoorbeeld ook dat er regels gelden om je hond op de terugweg weer in Nederland te laten komen? Bij twijfel kun je het beste contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat. 

Bron: ANWB, Max Vandaag, LICG

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.