hond kwetsen

Door deze 6 dingen kun je onbedoeld de gevoelens van je hond kwetsen

Het laatste wat je wil als je een hond hebt, is dat je geliefde viervoeter niet lekker in zijn vel zit. Toch kun je op de volgende manier onbedoeld z’n gevoelens kwetsen.

Manieren waarop je je hond kunt kwetsen

Het voelt voor sommigen misschien een beetje gek om over een hond te praten alsof het een mens is. Maar ook je trouwe viervoeter ervaart emoties. Zo heb je snel door of hij blij is, angstig of niet lekker in z’n vel zit. Ook kun je hem op de volgende manieren onbewust kwetsen of een slecht gevoel geven.

1. Boos zijn

Sloffen kapot gebeten? Per ongeluk gepoept in huis? Misschien uit je dan wel je boosheid. Honden snappen het niet zo goed als je boos op hen bent. Ze kunnen zich daardoor angstig gaan voelen als je dat gedrag vertoont.

Lees ook: 5 grootste opvoedingsfouten die je bij honden kunt maken

2. Wegduwen als hij kusjes geeft

Als je hond kusjes geeft, wat vaak gepaard gaat met eindeloze likken, kun je ‘m op een gegeven moment wegduwen, omdat je iets anders wil doen. Of omdat je niet langer die likken wil krijgen. Dit is een manier waarop honden hun affectie tonen. Wegduwen kan hen het gevoel geven dat ze afgewezen worden.

3. Eten weghalen tijdens het eten

Je kent het vast wel: je moet ‘gewoon’ het eten kunnen wegpakken bij je hond zonder dat hij daar op een boze of agressieve manier op reageert. Maar als jij eten weghaalt om te laten zien dat je dat kunt – met andere woorden, het is onnodig -, dan kan je hond juist bezitterig worden over z’n voerbak. Daardoor wordt hij bang dat zijn eten van hem wordt weggenomen (in het vervolg).

4. Plagen

In z’n gezicht blazen, met z’n oren spelen, porren… Je denkt dat je je hond misschien onschuldig aan het plagen bent, maar dit gedrag wordt niet altijd gewaardeerd. Honden snappen dit gedrag niet, waardoor ze zich angstig of gestrest kunnen voelen.

Lees ook: 5 dingen die honden ábsoluut niet leuk vinden

5. Kom-commando misbruiken

Hoe vaker je zegt dat je hond moet komen, waarna hij iets gaat doen wat hij vervelend vindt, hoe groter de kans dat hij het commando associeert met een straf in plaats van iets leuks of goeds.

6. Angsten negeren

Sommige honden zijn angstig voor andere honden. Vaak houden ze niet van harde geluiden, zoals onweer of vuurwerk. Soms is het iets kleins. Hoe dan ook, de angst van je hond negeren en hem juist pushen om de angst onder ogen te komen, werkt averechts. Het roept angstige gevoelens op en ze ervaren het als een straf.

@goldenpup.mika Don’t make these mistakes with your dog🥹 Are you accidentally hurting your doggo?🥹💜 #dogsarethebest #dogfacts #dogmomlife #doglover #dogowners ♬ what was I made for? – Instrumental – Wheeler

Vriendin’s favoriet

In Door de ogen van de hond van Jos Oosting komen alle obstakels aan bod, zoals: trekken aan de riem, niet alleen kunnen zijn, onzekerheid, opspringen en nog veel meer. Het uitgangspunt van het boek is dat je leert begrijpen waarom je hond bepaald gedrag laat zien. Je leert alles over hondentaal, trainingstechnieken en het oplossen van specifiek probleemgedrag. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images