Hond blaft als hij alleen is

4 redenen waarom jouw hond blaft als hij alleen is

Krimpt jouw hart ook ineen als je je huis verlaat en je schattige viervoeter begint alle noten van de toonladder te blaffen? Lees dan snel wat de meest voorkomende redenen zijn van al dat geblaf. En wat kun je doen om het blaffen te stoppen?

1. Je hond blaft vanwege verlatingsangst

De meest voorkomende reden om te huilen en te blaffen als jij er niet bent is verlatingsangst. Vaak komt dit voor bij erg aanhankelijke honden. Op het moment dat jij verdwijnt, voelt jouw hond zich in de steek gelaten.

2. Je hond verveelt zich als je weg bent

Het kan ook zijn dat je hond het oersaai vindt als jij er niet bent. Hij is dol op spelen, maar wil wel interactie. Nu is er niemand die een balletje door de kamer rolt of een trekspelletje met hem speelt. Om die reden blaft hij alsof zijn leven ervan afhangt.

3. Je moedigt hem aan om te gaan blaffen

Dit is absoluut niet beschuldigend bedoeld, hoor. Maar sommige baasjes hebben de neiging om er een flinke show van te maken als ze vertrekken. De hond krijgt een uitgebreide knuffel en met een medelijdend stemmetje zegt het baasje: ‘Mama komt zo weer terug hoor, schat, je hoeft niet bang te zijn.’ De hond vertaalt het stemmetje als: Er gaat iets heel ergs gebeuren. Zodra je weg bent, raakt hij in paniek en gaat blaffen.

4. Je hond blaft omdat hij bang is

Deze lijkt een beetje op nummer één, maar is toch anders. Je hond is niet per se aanhankelijk, maar wel angstig. Hij kan bang zijn voor geluiden van buiten, voor een ander huisdier, voor een bepaalde geur in huis. Op het moment dat jij weg bent is er niemand die hem kan beschermen. Heb je een angstige hond, dan is het belangrijk om erachter te komen waar hij nou precies bang voor is.

4 beste tips tegen het blaffen bij vertrek

  1. Veel honden zijn gerustgesteld als ze bekende geluiden horen van stemmen en muziek. Daarom kan het enorm helpen om de radio of televisie aan te zetten als je weggaat. Terwijl jouw hond ligt te slapen, hoort hij op de achtergrond de welbekende geluiden die hij associeert met jouw aanwezigheid.
  2. Je kunt je hond vlak voordat je vertrekt een projectje geven waar hij even zoet mee is. Denk aan een likmatje of een snack dispender waar je een snack of een brokje in kunt verstoppen. Zo is je hond minder gefocust op jouw vertrek.
  3. Als je vertrekt probeer dat dan zo onopvallend mogelijk te doen. Zonder een uitgebreid afscheid. Zo heeft je hond niet het gevoel dat er iets groots en meeslepends staat te gebeuren. Je kunt je enthousiasme beter bewaren voor als je thuis komt.
  4. Ga je wat langer weg van huis, maak dan voordat je vertrekt een stevige wandeling. Je hond kan zijn energie kwijt. Bij thuiskomst strijkt hij neer in zijn mand, gaat lekker liggen snurken terwijl jij met stille trom vertrekt.

Uiteraard kun je bovenstaande tips ook heel goed combineren. Eerst een wandeling, dan een snoepspeeltje, vervolgens de radio of televisie aan en stilletjes vertrekken. Je zou zeggen: succes gegarandeerd!

Wil je nog meer inzicht krijgen in het gedrag van je lieve viervoeter? Dan is het boek Door de ogen van de hond van Jos Oosting echt iets voor jou. Alle obstakels komen wel aan bod, zoals: trekken aan de riem, niet alleen kunnen zijn, onzekerheid, opspringen en nog veel meer. Het uitgangspunt van het boek is dat je leert begrijpen waarom je hond bepaald gedrag laat zien. Je leert alles over hondentaal, trainingstechnieken en het oplossen van specifiek probleemgedrag. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Vertoont je hond aandachtvragend gedrag? Zó leert hij dat af

Foto: GettyImages
Tekst: Suzanne de Bakker

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.