Placeholder

Hoera, het is Nationale Gedichtendag!

In Nederland en Vlaanderen zijn er vandaag allerlei activiteiten op het gebied van poëzie. En laten we eerlijk zijn: gedichten zijn toch ook hartstikke leuk? Zet die vriendin eens op deze manier in het zonnetje! Hieronder wat tips. 1. Ook al denk je misschien van wel: het hoeft niet te rijmen Als we beginnen aan…

In Nederland en Vlaanderen zijn er vandaag allerlei activiteiten op het gebied van poëzie. En laten we eerlijk zijn: gedichten zijn toch ook hartstikke leuk? Zet die vriendin eens op deze manier in het zonnetje! Hieronder wat tips.

1. Ook al denk je misschien van wel: het hoeft niet te rijmen
Als we beginnen aan een gedicht gaan we vaak voor rijmen, maar je kunt ook gewoon wat simpeler denken. Een gedicht met verschillende zinnen en zonder rijmen kan ook heel mooi zijn!

2. ‘Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw’ kennen we nu wel
Ook niet onbelangrijk: het vermijden van standaardzinnetjes in gedichten. Je kunt nog beter zelf iets bedenken, dan dat je zinnen gaat overnemen die al jaren geleden in gedichten naar voren kwamen.

3. Probeer echt iets over te brengen
Hoe mooi is het als je met je gedicht iemand kunt raken? Dit kun je bereiken door over een belangrijk persoon in je leven te schrijven of over iets wat je hebt meegemaakt. Je kunt je ervaringen altijd meenemen in wat je schrijft, zodat het gedicht gaat ‘leven’.

4. Probeer het opnieuw
Misschien zou je het wel willen, maar meestal lukt het niet om iets in een keer op papier te krijgen. Wees daarom geduldig en probeer je gedicht te herschrijven. Als je het elke keer iets beter maakt, kom je uiteindelijk op een punt dat je tevreden bent over het eindresultaat.

Met vriendschap heb je veel geluk,
want echte vriendschap gaat niet stuk.
Een echte vriend staat altijd voor je klaar,
ieder uur, iedere week, ieder jaar.
Vrienden zijn er in goede,
maar vooral ook in slechte tijden,
om jou dan uit een diep dal te bevrijden.
Als het even niet goed gaat,
klop dan bij mij aan,
want onze vriendschap mag nooit verloren gaan!

Bron: Kortegedichtjes.nl