Ontwerp Zonder Titel 2022 09 10t151644.647

Aha: dít is waarom mannen tijdens het sporten meer zweten dan vrouwen

Valt het jou ook op dat mannen tijdens een work-out over het algemeen meer zweten dan vrouwen? Dít is de mogelijke verklaring.

Zweten

Is het écht zo dat mannen meer zweten tijdens het sporten dan vrouwen? Nou, er blijkt dus wel een kern van waarheid in te zitten. Zo werd er een onderzoek uitgevoerd waar 37 mannen en vrouwen aan deelnamen. Zij moesten een cardio fiets work-out uitvoeren waarbij de intensiteit varieerde. Ondertussen werden de zweetdruppels op het voorhoofd en op de borst, rug, armen en dijen gemeten. In de deelnemersgroep zaten zowel ervaren sporten als niet-ervaren sporters. Uit dit onderzoek bleek dat mannen meer zweten en daarnaast ook bij lagere temperaturen al beginnen te zweten. Waardoor kan dit verschil nu worden verklaard?

Lees ook: Even niet gesport? Dít is hoe snel je spiermassa en kracht verliest

Mannen vs vrouwen

Vrouwen hebben evenveel zweetklieren als mannen. Toch produceert een mannelijke zweetklier meer zweet dan een vrouwelijke zweetklier. Daarnaast zijn mannen over het algemeen zwaarder dan vrouwen en hebben ze meer spiermassa. Deze twee factoren dragen er ook aan bij dat mannen tijdens het sporten meer zweten dan vrouwen. Het is ook nog belangrijk om te weten dat ervaren sporters meer zweten dan onervaren sporters. Het lichaam van een ervaren sporter zal eerder (bij een lagere temperatuur) zweet produceren om zo de intense work-out te kunnen voltooien. Uit bovenstaand onderzoek bleek dus ook dat de groep onervaren vrouwelijke sporters het minst zweetten.

Lees ook: Vergeet zware sportlessen: nieuw onderzoek wijst uit dat je bij lichte beweging meer vet verteert

Foto: GettyImages
Bron: Thompsontee.com