verdriet spijt

Zo leer je je grenzen aangeven en bewaken

Er lijkt bijna niets lastiger dan het aangeven en bewaken van je eigen grenzen. Of überhaupt het stellen van grenzen. Want hoe herken je ze? En hoe zorg je dat een ander weet wanneer jouw grens is bereikt zonder ruzie te maken? Met deze tips helpt Vriendin je om grenzen te stellen en aan te geven.

Wanneer jij wil dat andere mensen rekening met je houden, dan zal je je grenzen moeten aangeven. Iets dat vaak makkelijker gezegd is dan gedaan, maar als jij je grenzen nooit aangeeft, zal een ander daar onbewust continu overheen blijven gaan. Hierdoor zul je dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen en leert iemand je eigenlijk ook niet echt kennen. Door vaak in te stemmen met iets terwijl je daar geen zin in hebt, nog niet aan toe bent of de ruimte niet voor hebt, raak je steeds verder van jezelf verwijderd. Op de lange termijn kan dit zich uiten in stress en oververmoeidheid.

Grenzen

Er zijn fysieke grenzen en psychische grenzen. Onder fysieke grenzen verstaan we grenzen met betrekking tot aanraking. Hoe ver mag iemand gaan met fysiek contact? Denk hierbij aan iemand die graag knuffelt of juist heel verbaal is en daardoor dreigend uit de hoek kan komen. Of die persoon die altijd ongevraagd op je kont slaat. Onder psychische grenzen verstaan we de grenzen die zorgen voor jouw mentale welzijn. Denk hierbij aan klusjes die je doet voor een ander terwijl je daar geen tijd voor hebt. Of andere dingen waar je vaak mee instemt om een ander tevreden te houden.

Moeilijk om te bewaken

Wanneer jij het lastig vindt om je grenzen aan te geven en te bewaken, dan kan dit komen omdat je een ander graag pleased. Die ene vriendin die liever samen de stad in duikt dan een filmavond thuis, je partner die barst van de energie en zin heeft in seks terwijl jij na een lange dag het liefst je ogen dichtdoet, of je collega die erop staat dat je nog meegaat voor een drankje terwijl jij het liefst naar huis gaat. Wat de situatie ook is, het kan soms moeilijk zijn om nee te zeggen, omdat je bang bent voor de reactie die de ander eventueel kan geven. Het onderliggende idee dat iemand je minder leuk of gezellig vindt wanneer je niet meegaat, gaat dan zijn eigen leven leiden.

Hoe herken je je grenzen

Het kan soms best lastig zijn om te ontdekken waar je grenzen precies liggen. Gelukkig weet ons eigen lijf dat altijd heel mooi aan te geven. Ieder mens heeft z’n eigen grenzen. Waar de een prima na een lange werkdag nog energie heeft voor een extra meeting, is het ook heel begrijpelijk als jij liever na een kort ritje naar de supermarkt gewoon naar huis wilt gaan. Dit maakt jou niet minder dan de ander. Voel jij je vaak moe, geïrriteerd of ervaar je stress? Dan is de kans groot dat je grens eigenlijk al een paar meter terug ligt. Door jezelf de volgende vragen te stellen, leer je je grenzen sneller herkennen:

  • Wat vind ik belangrijk? 
  • Wat zijn mijn behoeften?
  • Wat doet de vraag of het gedrag van die ander met mij? 
  • Wat denk ik? 
  • Wat voel ik?
  • Waar komt dit gevoel vandaan? Wat zegt dit mij?

Zo geef je je grenzen aan

Heb je je grenzen onder de loep genomen? Mooi, dan is het nu tijd om ze te bewaken. Hou het dicht bij jezelf: wees je ervan bewust dat een ander vaak niet doorheeft dat hij/zij over je grenzen heen gaat. Bespreek dit daarom op een rustige manier zonder met vingers te wijzen. Net zo goed als dat jij je grenzen leert bewaken, leert een ander waar jouw grenzen liggen. Geef je grenzen op het moment zelf aan. Dit is natuurlijk hartstikke spannend, maar door direct aan te geven wat er bij jou gebeurt, kan iemand daar direct naar handelen. Je kunt hier klein mee beginnen door eerst te oefenen met ‘nee’ zeggen tegen kleine dingen. Blijf volhouden en hou er rekening mee dat je dezelfde grens meerdere keren zult moeten verdedigen. Blijf hierin rustig. Laat de ander weten wat het met je doet wanneer iemand toch je grens overgaat. Dat hoef je niet op een dreigende manier te doen, maar mag met feiten. Zo kun je bij je collega’s aangeven dat je overspannen raakt als je op dit moment nog meer werk aanneemt.

Beeld: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Uit andere media


Yentl Spijk

Yentl Spijk is freelance redacteur bij Vriendin. Op Instagram heeft zij een eigen community opgebouwd om anderen te inspireren om in zichzelf te blijven geloven. In 2023 bracht Yentl haar eerste roman 'Unhappy Single' uit, en eind 2024 slingerde zij haar bundel 'Good Morning' de wereld in. In haar vrije tijd maakt ze graag nieuwe herinneringen met haar gezin en doet ze haar best om haar ontembare reislust de baas te blijven.

Meer van Yentl