Kritiek

Zo kun je met kritiek omgaan zonder dat het je raakt

Je krijgt een opmerking van je collega over je presentatie. Of een vriendin zegt dat je de laatste tijd afstandelijk overkomt. Ai. Zelfs als het goed bedoeld is, kan kritiek hard binnenkomen. 

Voor je het weet zit je er dagen over te piekeren of voel je je onzeker. Maar… het kán anders. Je kunt leren omgaan met kritiek zonder dat het je raakt, of in elk geval: zonder dat het je omver blaast.

Omgaan met kritiek doe je zo

1. Adem. Reageer niet meteen

De eerste neiging bij kritiek? In de verdediging schieten. Denk aan: ‘Dat klopt helemaal niet!’ of ‘Ja maar jij dan!’ Maar juist dan ontstaat er vaak miscommunicatie. Probeer, hoe moeilijk ook, eerst even te ademen. Laat het binnenkomen zonder meteen te reageren. Vaak is de eerste emotie een reflex en niet de volledige waarheid.

2. Kijk naar de intentie

Niet alle kritiek is bedoeld om je te kwetsen. Soms is het juist een teken dat iemand om je geeft of je wil helpen groeien. Probeer dus te luisteren met de gedachte: Wat bedoelt deze persoon echt? Misschien klinkt het bot, maar zit er een oprechte bezorgdheid of goede intentie achter.

3. Vraag door als iets onduidelijk is

In plaats van aannames te doen, kun je beter vragen stellen. Zo krijg je helderheid én toon je volwassenheid. Bovendien: als iemand geen duidelijke feedback heeft, zegt dat vaak meer over hen dan over jou.

4. Onthoud: kritiek is niet hetzelfde als afwijzing

Kritiek op je gedrag, keuzes of werk is niet hetzelfde als kritiek op wie jij bent. Het is verleidelijk om het persoonlijk op te vatten, maar vaak gaat het helemaal niet over jou als persoon. Door het te scheiden, houd je het in perspectief.

5. Niet alle kritiek hoef je aan te nemen

Er is een verschil tussen opbouwende feedback en ongenuanceerde negativiteit. Als iemand alleen maar afkraakt zonder oplossing of respect, hoef je dat echt niet te internaliseren. Vraag jezelf af: Komt dit van iemand die ik waardeer of vertrouw? Heeft deze persoon verstand van zaken? Zo niet: laat het los. Niet elk oordeel verdient jouw energie.

6. Gebruik het als kans om te groeien

Soms zit er in kritiek een gouden les, hoe oncomfortabel ook. Misschien ontdek je een blinde vlek of zie je iets vanuit een nieuw perspectief. Gebruik het als brandstof om sterker, scherper of zachter te worden. Je hoeft niet perfect te zijn, maar wél bereid om te leren.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Her.ie
Foto: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi

Uit andere media


Vera Guldemeester

Vera Guldemeester werkt als freelance redacteur bij Vriendin en creëert content over onderwerpen als: seks, liefde, mode, kinderen en huisdieren. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.

Meer van Vera