Scheerbultjes

Zo kom je van scheerbultjes af (en zo ga je ze tegen)

Na het scheren hoop je natuurlijk op een huid die zo zacht aanvoelt als een baby. Toch is het tegenovergestelde vaak waar en ontstaan er vervelende scheerbultjes op je huid. Hoe kom je toch van die vervelende bultjes af en beter nog: hoe kun je ze voorkomen?

Maar eerst is het handig om te weten waar die scheerbultjes vandaan komen. Ze ontstaan namelijk doordat haartjes ingroeien na het scheren. Die haartjes krullen na het groeien om en prikken in je huid. En deze piepkleine haartjes kunnen voor vervelende problemen zorgen. Wanneer er bacteriën bij komen die in de huid dringen, ontstaat er een kleine ontsteking. Et voila, een scheerbultje is geboren. 

Hoe lang blijft een scheerbultje zitten?

Gelukkig verdwijnt een scheerbultje meestal binnen een paar dagen als je de plek even laat ademen. Verder gaan ze vanzelf weg als je je scheermesje een tijdje laat liggen en een verzachtende crème gebruikt. Zorg er verder voor dat je de plek van de scheerbultjes goed gehydrateerd houdt, want zo versnel je het genezingsproces. 

Zó voorkom je het ontstaan van scheerbultjes

Gelukkig zijn scheerbultjes niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Zo kunnen ze gaan jeuken of zorgen voor pijn. Daarom is voorkomen beter dan genezen. We zetten een aantal tips voor je op een rij, zodat je voor eens en altijd korte metten maakt met die vervelende scheerbultjes.

  • Bereid je huid voor het scheren goed voor door een milde scrub te gebruiken. Die zal het vuil en de olie van je huid afhalen en haartjes die vastzitten vrijmaken. Hierdoor beweegt het mesje soepeler over de huid. 
  • Als je regelmatig scheert is het belangrijk om je huid genoeg rust te geven. Laat tussen de scheerbeurten door dus ongeveer twee tot drie dagen zitten. Zo voorkom je dat je de scheerbultjes extra gaat lastigvallen. 
  • Scheer altijd met de haartjes mee. Misschien wordt alles dan iets minder glad, maar geloof ons: het gaat scheerbultjes écht tegen. 
  • Maak gebruik van een zachte scheergel en scheer niet droog. Heb je geen fijn ontharingsproduct? Een beetje conditioner kan ook goed werken. 
  • Vervang een scheermesje regelmatig, bijvoorbeeld als het bot is. Ook kunnen bacteriën zich ophopen in het mesje en in contact komen met de ingegroeide haartjes. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een scheerbultje.
  • Druk niet te hard op het mesje tijdens het scheren.
  • Gebruik na het scheren een verzachtende crème.

Tip van de redactie

Deze Wet&Dry SensoSmart Epileerapparaat bevat SensoSmart™ druksensortechnologie om je ontharing te begeleiden en in één beweging nog meer haar te verwijderen. Zo is epileren geen marteling meer. Voor meer info klik op onderstaande button.

Bron: Estrid, Libelle.be
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Braun