wesp

Zo houd je wespen uit je buurt

Wil je een wesp op afstand houden, dan heeft het geen zin om om je heen te slaan of weg te rennen. Hoe houd je wespen dan uit je buurt? En wat als je toch gestoken bent?

Wil je een wesp op afstand houden, dan heeft het geen zin om om je heen te slaan of weg te rennen. Hoe houd je wespen dan uit je buurt? En wat als je toch gestoken bent?

Er zijn veel wespen en voorlopig komen er alleen maar meer, dat komt door de warme zomer van vorig jaar en het zachte voorjaar dat we hebben gehad.

1. Blijf rustig

Probeer rustig te blijven. Wanneer je in paniek raakt, wordt de wesp sneller agressief, om je heen slaan werkt vooral averechts.

2. Let op met parfum

Niet alleen jij bent dol op een bloemig parfum, wespen kunnen een bloemige geur ook waarderen. Laat je parfum staan wanneer je veel naar buiten gaat en gebruik een geurloze deodorant.

3. Schrik wespen af met geuren waar ze niet van houden

Er zijn verschillende geuren die wespen kunnen afschrikken. Het proberen waard. De volgende huis-tuin-en-keuken-middeltjes zouden wespen weghouden:

 • Leg wat kruidnagels op een schoteltje met water.
 • Zet een stokje wierook aan.
 • De geur van de tak van een tomatenplant zou wespen wegjagen. Net als takjes munt.
 • Aan uien en ammoniak hebben wespen ook een hekel.

Lees ook: Teken: zo controleer je of jezelf en je kinderen

4. Zorg voor afleiding

Zit jij met vrienden aan de tuintafel? Leg op een andere plek in de tuin een stukje fruit en probeer op die manier wespen naar een andere plek te lokken.

5. Veilig wespen vangen

De wesp die je in je vizier hebt vangen, kun je het best doen door er een glas overheen te zetten. Wespen in gevaar of paniek geven signalen af aan andere wespen, die er daardoor op af komen. Door een glas over een wesp te zetten, voorkom je dat hij communiceert met zijn soortgenoten.

6. Hang in het voorjaar een nep wespennest in de tuin

Deze tips is voor volgend jaar: wespen houden van een eigen plek. Hangt er al een ‘wespennest’ in je tuin? Dan zullen andere wespen jouw tuin niet snel als hun plek kiezen. De wespennesten zijn nu al klaar, maar volgend voorjaar kun je een nepnest in je tuin hangen om echte wespen af te schrikken.

Toch gestoken door een wesp?

Zuig krachtig aan de plaats van de steek en spuug het vocht daarna uit. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of coldpack. Een zalf tegen insectenbeten kan de pijn ook verlichten. Als je in je neus, mond, keel, hals of tong bent gestoken moet je medische hulp zoeken. Dat geldt ook als de steekplaats erg dik wordt.

Lees ook: Gestoken door een insect? Dit kun je ertegen doen

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Anoniem
  Rozinga
  Nooit uitzuigen! Kan verdikking aan lippen geven! Koelen is voldoende en eventueel een paracetamol.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen