afvallen

5 tips: zo houd je je goede voornemens wél vol

Afvallen, sporten, niet meer roken… Heb jij jezelf dit jaar een bepaald doel gesteld en wil je dat graag halen? Check dan vooral de volgende tips.

Tip 1: stel reële doelen

Begin je goede voornemens goed en bedenk haalbare en realistische doelen voor jezelf. Wil je bijvoorbeeld wat gewicht verliezen? Ga dan niet meteen voor 20 kilo in drie of vier maanden tijd, maar dat lukt bijna niemand. Bovendien leg je zo een veel te hoge druk op jezelf, waardoor de kans groot is dat je er na een tijdje helemaal mee stopt. Wat je daarom beter kunt doen, is jezelf iets minder strenge doelen stellen. Een halve tot één kilo per week afvallen is wat afvaldeskundigen gemiddeld aanhouden, dus waarom zou jij dan meer van jezelf verwachten?

Tip 2: breng anderen op de hoogte

Vertel je partner, gezin, familie en vrienden over je goede voornemen. Hoe meer je het erover hebt, hoe meer het onderdeel van je dagelijks leven wordt. En mocht je een keer bijna de fout ingaan, dan is er altijd wel iemand die je tegenhoudt en je aan je doel helpt te herinneren.

Tip 3: wees niet te streng voor jezelf

Heb je een misstap(je) begaan (denk aan stoppen met roken)? Geen zorgen, dat kan de beste overkomen. Veranderen kost tijd, dus af en toe teruggrijpen naar de oude situatie is helemaal niet gek. Het hoort vaak ook bij het proces van loslaten, dus wees vooral niet te streng voor jezelf als het gebeurt. Geef jezelf even de tijd om te balen en pak het vervolgens weer op. Je was net zo lekker bezig!

Tip 4: houd de voortgang bij

Daarover gesproken: als extra stimulans voor jezelf kan het fijn zijn als je je voortgang bijhoudt. Schrijf in een dagboek, maak notities in je telefoon en vergeet jezelf bij lichamelijke doelen (afvallen en/of sporten) niet te fotograferen één keer in de maand. Zo kun je goed je resultaten zien, waardoor je het ook beter volhoudt.

Tip 5: vier alle mijlpalen

Ga je in het komende voorjaar al drie maanden door het leven zonder te roken? Of ben je lekker wat kilo’s afgevallen? Supergoed! Wees vooral trots op jezelf wat je doorzettingskracht je in korte tijd al heeft gebracht en vier het met een leuke aankoop voor jezelf of een gezellig avondje uit. Je hebt het verdiend, dus gun jezelf die ontspanning ook!
Tekst: Renée Brouwer
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.