Minder bekende zwangerschapskwaaltjes.

7x minder bekende zwangerschapskwaaltjes

De welbekende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten kennen de meeste mensen wel. Toch zijn er nog een hoop andere kwaaltjes die tijdens een zwangerschap kunnen voorkomen, die wat minder bekend zijn.  We nemen 7 minder bekende zwangerschapskwaaltjes met je door.  1. Bloedneus Het klinkt misschien gek en toch heeft ongeveer 20 procent van…

De welbekende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten kennen de meeste mensen wel. Toch zijn er nog een hoop andere kwaaltjes die tijdens een zwangerschap kunnen voorkomen, die wat minder bekend zijn. 

We nemen 7 minder bekende zwangerschapskwaaltjes met je door. 

1. Bloedneus

Het klinkt misschien gek en toch heeft ongeveer 20 procent van de zwangere vrouwen er last van tijdens een zwangerschap. Als je zwanger bent verwijden de bloedvaten in je neus en komen ze dichter onder het oppervlak te liggen. Doordat er daarnaast meer bloed wordt aangemaakt verhoogt de druk in de bloedvaten. Kleine vaatjes kunnen hierdoor sneller beschadigt raken, waardoor je een bloedneus krijgt. Gelukkig is dit kwaaltje meestal niet gevaarlijk, maar neem contact op met de huisarts of verloskundige als je er vaak last van hebt. 

2. Meer vaginale afscheiding

Afscheiding beschermt je vagina tegen bacteriën en houdt de vagina schoon. Wanneer je zwanger bent kan je vagina meer afscheiding uitstoten die ook wateriger en dunner kan zijn dan ‘normaal’. Dit komt door de verhoogde aanmaak van oestrogeen. De extra afscheiding heeft een belangrijke functie: het beschermt het geboortekanaal namelijk tegen infecties. Niets om je zorgen over te maken dus, maar het kan natuurlijk wel vervelend zijn. Zo nodig kun je je vagina vaker met water wassen en katoenen ondergoed dragen. Zo voorkom je dat het daarbeneden gaat broeien.

3. Heftige dromen tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn kan ervoor zorgen dat je dromen een stuk heftiger en echter zijn en dat je ze beter onthoudt. Dit komt waarschijnlijk doordat er een hoop verandert op dat moment. Je voelt je misschien gespannen, onzeker of angstig en in je slaap ga je deze emoties en gevoelens verwerken. 

Lees ook: Groeit je neus tijdens je zwangerschap? Dit wil je weten over een ‘zwangerschapsneus’

4. Rectaal bloedverlies

Als je zwanger bent kun je rectaal bloed verliezen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in je onderbroek of tijdens het afvegen. Net als bij bloedneuzen heeft deze kwaal te maken met de bloedvaten die zich verwijden en dichter onder het oppervlak liggen. Als de bloedtoevoer daarnaast toeneemt is de kans op bloedingen groter. In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken. Vaak is er namelijk sprake van (lichte) aambeien. Heb je er veel of vaak last van? Dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts. 

5. Verstopte neus of een loopneus 

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap ook last van een verstopte neus. Dit heeft te maken met hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat de slijmvliezen van de neus een beetje opzwellen. Je maakt daardoor meer snot aan en kan een loopneus of verstopte neus krijgen. Is alleen je neus verstopt of heb je alleen last van een loopneus? Dan kan dat een zwangerschapskwaaltje zijn. Heb je ook last van klachten zoals hoesten, niezen, koorts of hoofdpijn? Dan is griep of een verkoudheid waarschijnlijk de oorzaak. 

6. Overmatige speekselvloed

Tijdens de zwangerschap kun je ook last krijgen van overmatige speekselvloed, ook wel ptyalisme genoemd. Hierbij maak je simpelweg veel meer speeksel aan dan je gewend bent. In sommige gevallen is dit zo veel dat je het wilt uitspugen. Helaas is het niet precies bekend waarom je lichaam meer speeksel aanmaakt, maar waarschijnlijk heeft het te maken met hormonale veranderingen. Misselijkheid en brandend maagzuur zouden ook een rol kunnen spelen bij ptyalisme. De kwaal komt namelijk vaak voor bij vrouwen die last hebben van hyperemesis gravidarum (HG). Dat is extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap. Als je veel last hebt van ptyalisme, dan kun je dit met je verloskundige bespreken.

7. Oogproblemen

Veranderingen in je hormonen, bloedsomloop en stofwisseling kunnen ook zorgen voor oogproblemen. Denk bijvoorbeeld aan droge ogen of het verergeren van bestaande oogproblemen. Het kan ook voorkomen dat je zicht verandert of dat je waziger gaat zien. Het vasthouden van vocht, een hoge bloeddruk, bloedarmoede of zwangerschapsvergiftiging kunnen een oorzaak zijn. Neem contact op met de huisarts als je last krijgt van oogproblemen.

Oei, ik groei! – Hét zwangerschapshandboek

De eerste 1001 dagen, gerekend vanaf de conceptie (!) zijn bepalend voor een mensenleven. Dit zwangerschapshandboek, van de makers van de bestseller Oei, ik groei!, bundelt alle kennis die er is over zwangerschap zodat je goed geïnformeerd je eigen keuzes kunt maken en optimaal van je zwangerschap kunt genieten.  Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Zwangerschapshandboek
Bekijk bij bol.com

Bron: 24baby.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.