fietsen

Last van zadelpijn bij het fietsen? Zo voorkom je het

Ben je nét lekker aan het fietsen, krijg je ineens last van zadelpijn. Deze tips helpen je verder.

Zadelpijn

Zadelpijn ontstaat doordat bloedvaten en zenuwen in de verdrukking komen door het schuren van huid tegen huid of fietsbroek. Ook je houding kan een rol spelen.

Voorkomen

Gelukkig zijn er manieren om die vervelende pijn aan je billen te voorkomen. Zo scheelt een goede voorbereiding al heel veel. Deze tips helpen je verder:

1. Juiste hoogte

Zorg ervoor dat je zadel op de juiste hoogste instelt. Wanneer deze te hoog staat, moeten je heupen meedraaien waardoor je huid tegen je broek schuurt.

2. Wissel van positie

Een lange fietstocht voor de boeg? Blijf dan niet te lang in dezelfde positie op het zadel zitten. Regelmatig wisselen voorkomt dat er langdurige druk op één bepaalde plek ontstaat. Ook kan het helpen om af en toe op de pedalen te staan. Zo neemt de druk af en krijgt het weefsel de kans zich te herstellen.

3. Zorg voor een goed zadel

Wist je dat je voor lange afstanden beter een hard en leren zadel kunt hebben dan een zachte variant? De reden is dat deze meer ondersteuning biedt. Wel is belangrijk dat ‘ie van tevoren ‘ingezeten’ moet worden.

Ook de breedte van je zadel is belangrijk. Deze dient bij mannen 6-16 centimeter te zijn en bij vrouwen 9-16 centimeter. Ruime marges, want het gaat om de afstand tussen de zitbotjes. Je kunt het zadel het beste even uitproberen om te testen of ‘ie geschikt voor je is. Bij sommige speciaalzaken kun je zelfs een zadel laten aanmeten.

4. Hydrateer je huid

Wanneer je huid goed gehydrateerd is, kan deze meer hebben. Het is dan ook verstandig om je voor het fietsen in te smeren met een verzorgende bodylotion. Let er wel op dat dit niet vlak voor vertrek gebeurt: de huid wordt dan zacht en zweterig met een groter risico op blaren.

5. Goede fietskleding

Let er op dat je fietsbroek een goede vochtopnemende voering heeft van binnen. Ook moet ‘ie geen naden of zomen hebben op plekken waar de broek het zadel raakt. Was je kleding na elke fietstocht en zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven.

Zadelpijn behandelen

En wat als je nu toch zadelpijn krijgt onderweg? Deze tips helpen je zo comfortabel mogelijk de weg te vervolgen:

1. Stop iets tussen het zadel en je billen

Bijvoorbeeld een handdoekje. Op deze manier kan je de druk verminderen.

2. Controleer de zadelinstellingen

Het zou zomaar eens kunnen dat de pijn afneemt wanneer je het zadel lager zet.

3. Talkpoeder

Als je toevallig talkpoeder bij je hebt, kun je dit over de pijnlijke huid strooien. Het zorgt ervoor dat deze minder schuurt.

4. Huid insmeren met lotion

Denk aan verdovende of antibacteriële lotion. De laatste variant is altijd goed, omdat er bij zadelpijn gemakkelijk infecties kunnen ontstaan wanneer de huid open is.

Bron: ANWB
Foto: Getty Images

Lees ook: met déze truc waait je jurk nooit meer omhoog tijdens het fietsen

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen