Boterham

Wat is gezonder: geroosterd brood of een gewone boterham?

Voor de afwisseling is het soms fijn om je brood te roosteren. Maar is dat nu eigenlijk ongezonder dan een gewone boterham? Wij zochten het uit.

Hoeveelheid calorieën

Een geroosterde boterham en een gewone boterham bevatten precies dezelfde hoeveelheid calorieën: ongeveer 85 kcal. Deze raak je tijdens het roosteren niet kwijt. Wel kan een geroosterde boterham wat lichter zijn, omdat er tijdens het roosteren wat vocht verdampt.

Het beleg

Wat je op de boterham smeert, kan wel verschil maken in calorieën. Op een warm broodje smeer je al snel te veel halvarine, margarine, boter en smeerbaar beleg. Door de warmte trekt het in het brood en smeer je dus sneller nog een laag.

Lees ook: Wat is gezonder: twee boterhammen met kaas of een tosti?

Makkelijker eten

Een warme, geroosterde boterham eet vaak makkelijker weg dan een normaal sneetje. Krijg je ’s ochtends geen hap door je keel? Probeer dan eens geroosterd brood. Dat je het snel wegkrijgt, kan ook een nadeel zijn. Je eet al snel meer boterhammen dan eigenlijk nodig is. Een geroosterde boterham is ook lichter verteerbaar dan een normale boterham. Een korte uitleg: tijdens het roosteren worden de zetmeelmoleculen gedeeltelijk afgebroken. Hierdoor ontstaan dextrinen. Die stoffen kunnen makkelijker oplossen in water waardoor ze makkelijker worden verteerd dan zetmeel.

Verbrande stukjes

Door te veel hitte kan je boterham tijdens het roosteren wat verbranden. Die zwarte stukjes zijn ongezond en kun je beter niet opeten. Het is natuurlijk nog beter om je broodrooster goed af te stellen, zodat het brood wel goudbruin en knapperig wordt, maar niet verbrandt.

Lees ook: Is friet uit de airfryer gezonder dan uit de frituurpan?

Bron: Gezondheidsnet Foto: Getty Images