Placeholder

Vriendin’s Roosanne: ‘Dit is wat een sapkuur met mijn lichaam deed’

Na een zomer vol barbecues en terrasjes was mijn lichaam wel toe aan een gezonde reset. Gelukkig zijn er tegenwoordig ontelbaar veel manieren om dit te doen, bijvoorbeeld een sapkuur. Ik besloot mee te gaan in deze hype en volgde een 5-daagse detox sapkuur van Sapje.

Na een zomer vol barbecues en terrasjes was mijn lichaam wel toe aan een gezonde reset. Gelukkig zijn er tegenwoordig ontelbaar veel manieren om dit te doen, bijvoorbeeld een sapkuur. Ik besloot mee te gaan in deze hype en volgde een vijfdaagse detox sapkuur van Sapje.

Vijf dagen niet eten; dat is niet niks voor iemand die bij elke maaltijd al aan haar volgende denkt. 
Toch leek het mij erg interessant om te zien hoe mijn lichaam hierop reageerde. Volgens Sapje krijg je van de vijfdaagse sapkuur meer energie, een goed humeur en een heldere geest. Ik deed de sapkuur dus niet, zoals veel mensen in mijn omgeving dachten, om af te vallen.

Een pre-tox

Voordat ik aan de kuur begon, kreeg ik van Sapje alle informatie toegestuurd. Ik besloot mijn agenda die week zoveel mogelijk vrij te maken en plande mijn sapkuur in. 
Er werd mij aangeraden om een pre-tox te doen van drie dagen lang voordat je aan de kuur begint. Op deze manier went je lichaam sneller aan de detox en krijg je waarschijnlijk minder last van bijwerkingen, zoals hoofdpijn, of een terugval. Ik bouwde met de pre-tox langzaam mijn gewone eetpatroon af. Dit zag er als volgt uit:

Drie dagen van tevoren: geen rood vlees en melkproducten
Twee dagen van tevoren: geen vlees-en visproducten en geen koolhydraten van brood, witte rijst en suikers
Een dag van tevoren: alleen salades, groentesoep en groenten.

Doordat de overgang geleidelijk verliep was het goed te doen. Na deze drie dagen merkte ik meteen verschil in mijn lichaam; ik voelde me minder opgeblazen en sliep een stuk beter. Op deze manier kon ik met volle energie aan de kuur beginnen.

De detox sapkuur voor vijf dagen. Tekst gaat verder onder de foto. 

De sapkuur

Na de pre-tox volgde de echte detox. Deze bestond natuurlijk enkel en alleen uit sapjes. 
Mijn maaltijden werden vervangen door zeven sapjes, drie shotjes, één soepje en een kopje kamille thee. De eerste dag detoxen ging mij best goed af. De sapjes smaakten erg lekker en vers. Het energy-sapje was mijn absolute favoriet. Deze bevat paarse biet, paarse peen, rode kool, appel, citroen, paarse bataat, paarse boerenkool, gember en basilicum. Ontzettend veel gezonde groentes en fruit in een flesje. En zo’n warme soep in de avond was ook erg fijn voor de afwisseling.
 De shotjes vond ik wat minder. Een shot pure gember op een lege maag was voor mij iets te heftig. Ondanks de smaak kreeg ik er wel een energie-boost van. Omdat je tijdens de kuur veel sapjes drinkt, had ik absoluut geen hongergevoel. Ik hield mij strikt aan het dagprogramma, elk uur nam ik een sapje.

Na een succesvolle eerste dag ging het steeds minder. Ik had ontzettende trek en zin om ergens op te kauwen. Maar ook daar had Sapje aan gedacht: rauwe groentes zijn tijdens de detox namelijk toegestaan. Ik besloot mijzelf dus zo nu en dan te trakteren op een avocado, wat smaakte als een cadeautje. Helaas stilde dit niet de trek en kreeg ik steeds meer last van bijwerkingen. Ik had het koud, was licht in mijn hoofd, chagrijnig en kon nauwelijks nog mijn werk doen. Dit leek me ook logisch, want ik was aan het vasten en mijn lichaam kreeg nu eenmaal minder koolhydraten binnen. En de bijwerkingen zijn bij elk persoon anders, begreep ik. Achteraf had ik niet zo streng voor mezelf moeten zijn. Ik had dus bij mijn soepje best een lekkere salade van groentes kunnen maken om naar mijn trek te luisteren.

In plaats daarvan greep ik naar een rijstwafel. Nooit eerder genoot ik zo erg van een saaie rijstwafel . Maar toch voelde ik me meteen schuldig. Ik ga toch niet nu al opgeven? Ik besloot een avond in de sauna te boeken om volledig tot rust te komen. Misschien zou ik weer in balans komen als ik mijn hoofd net zo leeg maakte als mijn maag. De volgende ochtend besloot ik, na een lang debat met mezelf, na dag vier te stoppen met mijn detox.

Resultaat

Na de detox moet je het eten langzaam weer opbouwen. Ook dit ging, net zoals de pre-tox, prima. Je zult vast denken: die grijpt meteen naar een chocoladereep. Maar daar had ik eerlijk gezegd helemaal geen zin in. Een banaan en wat yoghurt als ontbijt was voor mij de eerste dag al genoeg. Ik had door de detox echt zin om weer gezond te eten. Alles smaakte zo intens en ik besefte hoeveel ik normaal eigenlijk eet op een dag. Een detox is naar mijn mening dus ook een goede stap naar een gezondere levensstijl.

Wat ik minder prettig vond aan de sapkuur waren de bijwerkingen en ontgiftingsverschijnselen, want daar had ik veel last van. Ik moest er heel erg aan wennen om geen vast voedsel binnen te krijgen, vooral omdat ik nooit eerder een sapkuur had gedaan. Uiteindelijk heb ik de detox dus maar vier dagen volgehouden in plaats van vijf. Dat was voor mij meer dan genoeg om te ervaren hoe het is. Ga je voor het eerst een sapkuur proberen? Begin dan met drie dagen en probeer zoveel mogelijk inspanning te vermijden. Als je wat meer ervaring hebt, kun je voor een langere kuur kiezen.

Meer informatie over deze detox sapkuur vind je op Sap.je.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sapje.