wandelen

Waarom we niet overal in Europa 1,5 meter afstand houden

Inmiddels geldt in Nederland al ruim twee maanden de regel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. In andere Europese landen gelden echter andere adviezen: zo moeten mensen in Oostenrijk 1 meter afstand houden en in Zweden 2 meter. Vanwaar deze verschillen?

Verschillende adviezen

Er zijn meerdere gezondheidsorganisaties ter wereld die met hun experts adviezen over het coronavirus geven. Op internationaal niveau doet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dit, op Europees niveau de ECDC en op nationaal niveau heb je in Nederland de RIVM.

De WHO hanteert als regel dat we ongeveer 1 meter afstand moeten houden, maar in de Verenigde Staten wordt 2 meter geadviseerd. Het RIVM zit er met 1,5 meter precies tussen.

Praktische regel

Hoewel het Outbreak Management Team (OMT) op 8 maart adviseerde om 2 meter afstand te houden, koos het RIVM toch voor 1,5 meter. “Want enerzijds klonk het advies van de WHO 1 meter, en riep het OMT 2 meter”, vertelt een woordvoerder aan RTL Nieuws. “Voor duidelijke communicatie, en omdat niet iedereen met een meetlint op zak loopt, adviseren we daarom om 2 armlengtes aan te houden. Dat is een praktische richtlijn die ongeveer op 1,5 meter neerkomt.”

Andere landen

Toch geldt dit advies niet overal in Europa. Zo moeten mensen in Zweden bijvoorbeeld 2 meter afstand houden, net als in Amerika. Dit is blijkbaar hun inschatting dat dit de juiste strategie is.

In Oostenrijk wordt 1 meter afstand gehanteerd. Hiermee lijkt het land de WHO te volgen.

Bron: RTL Nieuws

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen