Dit is waarom je (tijdelijk) zwaarder bent tijdens je menstruatie

Dit is waarom je (tijdelijk) zwaarder bent tijdens je menstruatie

Pijn, puistjes, vermoeidheid… Ongesteld zijn, is soms geen pretje. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je gewicht vlak voor of tijdens je menstruatie ook opeens hoger zijn dan normaal. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Hormonen

Het heeft allemaal te maken met de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen er onder andere voor dat het slijmvlies van je baarmoeder klaar is voor een mogelijke innesteling. Wordt een eicel niet bevrucht, dan word je ongesteld. Vlak voor je menstruatie zijn de oestrogeen- en progesterongehaltes in je lichaam het hoogst. Dit betekent dat ze andere functies, zoals het vasthouden van vocht, ook op hun opperbest uitvoeren en dat kan weer nadelig zijn voor je gewicht.

Vocht

Als je vocht vasthoudt, voel je je niet alleen opgeblazen, je weegschaal kan in zo’n periode ook echt een hoger getal aantikken dan normaal. Hierdoor lijkt het alsof je zwaarder bent dan eerst, maar eigenlijk is dat maar tijdelijk. Zodra je menstruatie begonnen is, daalt je oestrogeenniveau namelijk weer. Hierdoor laat je lichaam het extra vocht los en weeg je weer je normale gewicht.
Vergeet overigens het progesteronhormoon niet. Dit zorgt er in de tweede helft van je cyclus óók voor dat je vocht vasthoudt, met name in je handen, benen en buik. De bedoeling hierachter is dat je lichaam het vocht nodig kan hebben voor een mogelijke zwangerschap. Blijkt er geen baby in aantocht te zijn, dan neemt het progesterongehalte, en dus je extra vocht, weer af.

Lees ook: Wordt jouw migraine erger rondom je menstruatie? Dít is de oorzaak

Cravings

Wat verder niet echt meehelpt, is dat je tijdens je menstruatie vaak meer zin hebt in zoete dingen, ook wel ‘cravings’ genoemd. Geef je daaraan toe en pak je er ’s avonds bijvoorbeeld lekker een chips en wat koekjes bij als je op de bank zit? Dan krijg je opnieuw te maken met het hele extra vochtverhaal, want zout eten en snelle suikers leiden helaas ook tot het vasthouden van vocht. En in tegenstelling tot het ‘hormoonvocht’ gaat dit niet vanzelf weer weg. Heb je tijdens je menstruatie dus meer zin in wat lekkers, maar wil je niet extra aankomen? Kies dan voor een lekkere yoghurt of een paar verse dadels als je ’s avonds trek hebt. Dit is net zo lekker als een zoete (minder gezonde snack), maar heeft veel minder invloed op je gewicht.

Tip van Vriendin

Verzacht menstruatiekrampen en ongemak met de verwarmingsband, speciaal ontworpen voor comfort tijdens de menstruatie. De band geeft een aangename warmte af rond de onderbuik, die spieren en baarmoeder ontspant. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Tekst: Renée Brouwer
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.