Moe

Waarom je steeds zo moe bent (mét oplossingen)

Voel je je gestresst, futloos,uitgeput? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Dankzij deze tips en tricks kom je ervan af.

Nu de dagen weer korter zijn, lijkt je energieniveau te dalen. En die grijze, koude dagen peppen je ook niet op. Maar je kunt niet alleen de winter de schuld geven. Stress, vitaminetekort, je bloedsuikerspiegel: er zijn vele oorzaken van vermoeidheid, elk met hun eigen symptomen. Welke herken jij?

Moe + droge huid,concentratie en geheugenproblemen

Oorzaak: Je krijgt te weinig omega 3-vetzuren binnen. Diezorgen voor een goede spijsvertering en geven elke cel in je lichaam de nodige dosis energie.

Wat kun je ertegen doen?
Omega 3-vetzuren zitten vooral in gezonde vette vissoorten als zalm, sardientjes, haring en makreel. Omdat er steeds minder vette vis wordt gegeten, hebben veel mensen last van een tekort aan deze vetzuren. Als je geen fan bent van vette vis, kun je visoliecapsules slikken, bijvoorbeeld Voedingssupplement
omega-3 visolie hoog gedoseerd van Swisse (€ 19,99 voor 60 capsules). En er zitten ook omega 3-vetzuren in amandelen en walnoten, avocado’s en olijfolie.

Moe + snel buiten adem en een bleke huid

Oorzaak: Je hebt een ijzertekort. Dit belangrijke mineraal wordt onder andere gebruikt om hemoglobine aan te maken, en dat zorgt er weer voor dat zuurstof door je lichaam wordt vervoerd. Als je lichaam minder goed zuurstof kan vervoeren, wordje sneller moe en heb je weinig energie. Over het algemeen hebben vegetariërs sneller last van een ijzertekort. En vrouwen, en dan vooral zwangeren envrouwen die borstvoeding geven.

Wat kun je ertegen doen?
Eet veel ijzerrijk voedsel. Je hebt twee soorten ijzer: heemijzer (dat zit in dierlijke producten, met name in rood vlees) en non-heemijzer (dit zit in zowel dierlijke als plantaardige producten zoals bonen, groene bladgroenten, peulvruchten en gedroogde vruchten). Heemijzer wordt beter door je lichaam opgenomen. Je kuntook ijzertabletten slikken, bijvoorbeeld van Kruidvat (€ 2,99 voor 120 stuks).

Moe + lusteloos, concentratieproblemen en geen trek

Oorzaak: Je zit mentaal in een dipje, of hebt misschien last van een depressie. Jekunt daardoorminder goed in slaap komen en bentvaak ’s nachts aan het piekeren, waardoor je ’s ochtends kapot bent.

Wat kun je ertegen doen?
Het liefst lig je de hele dag in bed, maar je moet juist het tegenovergestelde doen: in beweging komen. Een uurtje sporten of wandelen geeft je humeur een boost en laat je energieniveau stijgen. Maar ook een klein rondje wandelen en wat winkeletalages bekijken, helpt al. Door buiten te zijn, maakt je lichaam meer serotonine aan, het gelukshormoon. Blijf je je slecht voelen of hik je tegen een depressie aan? Ga dan naar de huisarts.

Moe + snelgeïrriteerd, slecht geheugen, hoofdpijn,korte energiepiek na het eten

Oorzaak: Grote kans dat te veel bewerkte, geraffineerde koolhydraten binnenkrijgt, zoals koekjes, cruesli, witte pasta, witbrood en rijst. Die zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, waardoor je je vlak na het eten even heel energiek voelt. Maar omdat je bloedsuiker veel te hoog is, maakt je lichaam als reactie hierop razendsnel insuline aan om je bloedsuiker omlaag te krijgen. Je krijgt dus weer een dip en voelt je moe.

Wat kun je ertegen doen?
Kies voor voedsel met niet-geraffineerde koolhydraten en veel proteïnen, zoals vlees, vis, eieren, volkorenbrood en -pasta, zilvervliesrijst en zuivelproducten. Deze zorgen voor een continue afgifte van suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel op peil blijft.

Moe + gewichtstoename, obstipatie, haaruitval en gewrichtspijn

Oorzaak: Je hebt misschien een traag werkende schildklier. Die regeltje stofwisseling, dus als hij niet goed werkt,heb je allerlei vage symptomen die eigenlijk wel bij elk ziektebeeld passen.

Wat kun je ertegen doen?
Alleen bloedonderzoek kan aantonen of je schildkliertraag werkt. Als dat zo is, krijg je medicijnen die je schildklier op gang helpen en verdwijnen de klachten na een paar weken. Je moet dan welgoed voor je lichaam blijven zorgen: voldoende bewegen en gezond en gevarieerd eten. Als je schildklier alleen maariets te traag werkt, is er via het bloedonderzoek niets te vinden. Dan is jodium belangrijk: dit mineraal houdt je schildklier in topconditie. Slik bijvoorbeeld Kelpasan stofwisseling van A. Vogel (€ 10,99 voor 200 tabletten).

Moe + boos en gefrustreerd

Oorzaak: Je hebt stress. Jekunt je maar moeilijk ontspannen, want je moet en wilt zo veel: een druk sociaal leven, blije kinderen, sporten… En dan vragen die talloze app’jes ook nog je aandacht. Je lichaam en geest krijgen gewoon geen tijd om bij te komen.

Wat kun je ertegen doen?
Je moet jezelf weer in de ontspannen stand zien te brengen. Ga bijvoorbeeld sporten. Yoga zorgt er ook voor dat je mentale rust
krijgt: de verschillende houdingen die je daarbij aanneemt, helpen je ontspannen. Ook een flinke wandeling kan je nieuwe energie geven. En probeer op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Of slik rhodiola rosea-tabletten; die verminderen stress en boosten je energieniveau (€ 7,90 voor 180 capsules vanBody & Fit).

Let op: lees voor gebruik van medicijnen, ook al haal je ze bij de drogist, altijd de bijsluiter en houd je aan de voorgeschreven dosis. Overleg bij twijfel over het gebruik altijd met je huisarts.

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen