Dít is waarom je niet kunt niezen met je ogen open

Soms zijn er dingen waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Bijvoorbeeld waarom het onmogelijk is om te niezen met je ogen open.

Waarschijnlijk heb je het weleens geprobeerd: niezen met je ogen open. Dan weet je ook dat het vrijwel onmogelijk is. Maar hoe kan dat eigenlijk?

Wat is niezen?

Laten we beginnen bij het begin. Aan de binnenkant van onze neus zit slijmvlies, wat ervoor zorgt dat je neus vochtig blijft en je zo min mogelijk bacteriën binnenkrijgt. Als er een mogelijk schadelijk stofje tegen dit slijmvlies prikkelt, neem je uit reflex een grote hap lucht, die je vervolgens in een klap weer uitademt. Een nies blaast je neus dus schoon. Bepaalde geuren en stuifmeel kunnen een nies opwekken. Als je verkouden bent moet je vaker niezen, omdat het slijmvlies dan gevoeliger is.

Lees ook: Dit is waarom je eigen stem zo vreemd klinkt als je hem terughoort

Waarom niezen we met onze ogen dicht?

Misschien heb je vroeger weleens gehoord dat je ogen eruit ploppen als je je ogen openhoudt tijdens het niezen. Nu is dat gelukkig een fabeltje, maar wat gebeurt er dan wel? Het sluiten van je ogen tijdens het niezen, is een reflex. Net als het omhoog schieten van je been, als je er op de juiste plek tegenaan tikt. Je kúnt het soms wel onderdrukken, maar makkelijk is het niet.

Ook interessant: Waarom je juist nu last kunt hebben van elektrische schokjes

Bron: Gezondheidsnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen