tampon

Voor de zekerheid een tampon inbrengen: kan dat kwaad?

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je voelt dat je ongesteld gaat worden, maar bent het nog niet. Kan het dan kwaad om alvast een tampon in te doen?

We zochten het uit.

Geen goed idee

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is niet verstandig om een tampon in te brengen als je nog niet ongesteld bent. Niet alleen kan je infecties oplopen, ook kan het in- en uitbrengen je vagina beschadigen en doen uitdrogen. Gynaecoloog Deborah Bruce aan osmopolitan UK: “Gebruik alleen een tampon als je ze nodig hebt – als je net ongesteld bent geworden en er is bijna nog geen bloed, gebruik dan een inlegkruisje. Tampons moeten vocht opnemen om te groeien en om goed te kunnen passen, dus gebruik ze alleen als het nodig is.”

Infecties

Daarnaast benadrukt gynaecoloog Alyssa Dweck dat onnodig een tampon gebruiken voor infecties kan zorgen. Het kan namelijk de zuurgraad van je vagina aantasten, legt ze uit aan Cosmopolitan UK.

Let op: dit advies geldt ook in het geval je nauwelijks meer ongesteld bent. In dat geval kun je beter voor een inlegkruisje gaan.

Tip van Vriendin

Ontdek het gemak en comfort van Bamboozy menstruatiecups, vervaardigd uit hoogwaardig medisch siliconen voor een veilig en hygiënisch alternatief voor maandverband en tampons. Hun natuurlijke vorm zorgt voor minder irritatie en een comfortabele ervaring. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Bron: Cosmopolitan
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.