Verzorgingsarmoede

Verzorgingsarmoede: dit zijn de harde cijfers (en zó kun jij helpen)

Een douchegel gebruiken, tandenpoetsen en een beetje deodorant. Voor velen van ons zijn deze verzorgingsrituelen heel vanzelfsprekend. Maar wist je dat niet iedereen dit zich kan veroorloven? “Mijn haren wassen met shampoo is echt een luxe”, zo vertelt Premie (48).

In samenwerking met Kruidvat

Wist je dat maar liefst 1 op de 5 Nederlanders kampt met verzorgingsarmoede? Dit betekent dat ze zich niet altijd dagelijkse verzorgingsproducten kunnen veroorloven, zoals shampoo, deodorant, tandpasta en douchegel. Verzorgingsarmoede is vaak onzichtbaar, maar een ingrijpend probleem met verregaande gevolgen. Daarom zetten onder andere Premie (48) en Ron (60) zich hard in samen met Stichting Armoedefonds en Kruidvat voor meer bewustwording rondom verzorgingsarmoede. In onderstaande video vertellen ze openhartig over hun ervaringen en gevoelens. 

‘Het maakt me klein en nietig’

Voor Premie en Ron zijn verzorgingsproducten niet vanzelfsprekend. Ze leven in verzorgingsarmoede. “Mijn haren wassen met shampoo is echt een luxe”, vertelt Premie. “Ik kom heel veel dingen tekort. Gewone dingen die je dagelijks gebruikt. Hierdoor gaat echt je eigenwaarde omlaag. Want juist de spullen die je wel een warm gevoel geven, heb je niet. 

Ook Ron kan zich geen verzorgingsproducten veroorloven. En net als Premie heeft dat ook veel impact op zijn leven. “Ik loop sneller over straat, zodat mensen niet zien dat ik roos heb. Ik ruik niet lekker, ik zie er niet goed uit. Het maakt mij echt klein en nietig.”

Stress en schaamte 

De impact op het dagelijks leven is groot. Mensen in verzorgingsarmoede ervaren stress, schaamte en cijferen zichzelf weg. Ook hebben mensen met verzorgingsarmoede last van huidproblemen, een zweetgeur, slechte haarconditie en gebitsproblemen. 

De cijfers uit het onderzoek in opdracht van Kruidvat en Stichting Armoedefonds geven aan hoe ingrijpend het probleem is. Een derde geeft aan zich minderwaardig te voelen, en voor ruim een derde voelt het als falen. Dit leidt tot veel stress. Ook voelt 23% zich buitengesloten en geeft 21% aan zich niet begrepen te voelen door familie en vrienden. Om confrontatie van financiële beperkingen te voorkomen, mijdt een op de vijf zelfs bewust winkels. Ook mist een deel medische afspraken, zoals de dokter of tandarts.

Samen in actie

Jezelf verzorgen mag toch geen luxe zijn? Daarom heeft Kruidvat van 9 t/m 22 juni de ‘Samen in actieweken‘ met de 1+1+1 acties. Naast dat je zelf profiteert van een goede 1+1 aanbieding, doneert Kruidvat vervolgens een derde +1 aan gezinnen die moeilijk rondkomen. Ook kun je je spaarpunten doneren. Kruidvat verdubbelt het bedrag aan het Armoedefonds. Help je mee? 

Lees meer over hoe Kruidvat zich inzet tegen verzorgingsarmoede op kruidvat.nl/verzorgingsarmoede. Ook komen hier alle deelnemende acties op te staan en kun je spaarpunten doneren. 

Kvm 15529 1200x627

Uit andere media