Dit zou iedere vrouw moeten weten over kanker 

Beter voor je hart zorgen? 5 tips om vandaag nog toe te passen

In Nederland kampen naar schatting 720.000 vrouwen met een hart- of vaatziekte. Wil je weten hoe jíj beter voor je hart kunt zorgen? 5 tips om vandaag nog toe te passen.

1. Je stalen ros wordt je nieuwe beste vriend

Regelmatig sporten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Je hoeft echt geen marathon te lopen: de richtlijn voor volwassenen is 2,5 uur per week matig tot intensief bewegen. Bijvoorbeeld de auto laten staan en zo vaak mogelijk op de fiets stappen.

2. Kopje koffie erbij?

Mensen die 2 tot 4 kopjes koffie per dag drinken, hebben wel 30 procent minder kans op hartfalen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Helaas voor de latte-liefhebbers: het gaat om zwarte koffie (met cafeïne!) zonder suiker.

3. Relax (vaker)

Te veel stress zorgt voor een hoge bloeddruk. En dat kan het risico op hart- en vaatziekten weer verhogen. Probeer daarom genoeg ontspanningsmomenten in te lassen op een dag. Dat kan met ademhalingsoefeningen of door je downward facing dog op de yogamat te verbeteren. Of word je juist zen door een boswandeling of een goed boek? Ook top!

4. Uurtje erbij? Zzz

Het RIVM en Wageningen University hebben bij 20.000 personen de slaapduur in beeld gebracht. Wat blijkt? Mensen die korter dan 6 uur slapen, hebben gemiddeld 15 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die 7 uur slapen.

5. Verantwoord, vers (én lekker)

Maaltijd bestellen? Handig, maar je weet nooit wat ze precíes in je eten stoppen. Door zelf te koken, weet je wat je binnenkrijgt en is het – als je de juiste ingrediënten gebruikt – nog vers ook. Het Voedingscentrum adviseert voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkorenproducten, noten en vis.

Tekst: Malu Pesulima
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *