Van paleo tot keto: dit waren dé succesdiëten van 2019

Het afgelopen jaar luidde de algemene dieet-trend als volgt: minder koolhydraten en meer eiwitten. Wat mochten we nog meer niet of juist wel?

Het afgelopen jaar luidde de algemene dieet-trend als volgt: minder koolhydraten en meer eiwitten. Wat mochten we nog meer niet of juist wel?

Periodiek vasten

Dit belooft het
Periodiek vasten, ook wel intermittent fasting genoemd, betekent dat je een aantal uren per dag (meestal 16) bewust niets eet of drinkt, behalve zwarte koffie, water en thee. Hierdoor raak je op een gezonde manier lichaamsvet kwijt, met name op je buik en rond je taille. Bovendien herstelt je lichaam sneller en beter op celniveau, wat veroudering tegengaat. Dat komt doordat je minder energie kwijt bent aan het verteren van voedsel, waardoor er meer herstelwerkzaamheden gedaan kunnen worden. En dan nu de beloftes: met periodiek vasten kun je 3 tot 8% van je gewicht kwijtraken in een periode van 3 tot 24 weken. Dat betekent dat een vrouw van 1,70 meter die 80 kilo weegt in die periode 2,4 tot 6,4 kilo kan afvallen. Qua centimeters rond je taille kun je tussen de 4 en 7% afslanken.

Zo werkt het
Doordat je een maaltijd (meestal het ontbijt) overslaat, krijg je gemiddeld 200 tot 450 calorieën minder binnen. Dit zorg voor een negatieve energiebalans (minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt), waardoor je afvalt. Daar komt bij dat je méér calorieën verbrandt, doordat je spijsvertering bij vasten in eerste instantie omhoog gaat.

Zo begin je

Periodiek vasten kan op verschillende manieren. De meestgebruikelijke vorm is om 16 uur te vasten en in de resterende 8 uur 2 tot 3 maaltijden te eten. Bijvoorbeeld: tussen 12.00 uur en 20.00 uur eet je 2 of 3 maaltijden en tussen 20.00 uur en 12.00 uur is de vastenperiode.

Als je net begint, kan het even wennen zijn. Zeker als je gewend bent om regelmatig te eten. Volg dan dit stappenplan:

Week 1 en 2
Stop met het eten van geraffineerde suiker en koolhydraten. Zo dalen je bloedsuikers en insulineniveaus.

Week 3
Eet maximaal 5x op een dag, tussendoortjes meegerekend.

Week 4
Ga terug naar 4 eetmomenten per dag.

Week 5
Houd het bij 3 hoofdmaaltijden, dus geen tussendoortjes meer.

Week 6 en later
Ga pas naar 2 maaltijden per dag als je je goed voelt bij 3 eetmomenten per dag.bMerk je dat het je geen moeite kost om 4 eetmomenten te hebben? Dan kun je eerder door naar 3 maaltijden per dag zonder tussendoortjes en kijk hoe je lichaam hierop reageert.

Je kunt er ook voor kiezen om 2 dagen in de week periodiek te vasten en op de andere dagen 3 maaltijden te eten, liefst met zo min mogelijk tussendoortjes.

Lees ook: intermittent fasting is dé hype van dit moment, maar hoe werkt het?

Het keto-dieet

Dit belooft het
Veel mensen zweren bij het keto-dieet (of ketogeen dieet) omdat je er snel mee kunt afvallen. En dat niet alleen, je raakt er ook overtollig lichaamsvet mee kwijt. En dat allemaal zonder knorrende maag. Maar je moet er wel wat voor doen, namelijk de koolhydraten laten staan. In de eerste week verlies je gemiddeld tussen de 1 en 4 kilo! Maar niet te vroeg juichen, want dit is grotendeels vocht. Daarna ga je lichaamsvet verbranden. Gezegd wordt dat je er maar liefst een halve kilo vet per week mee kunt verliezen. Veel mensen raken ook behoorlijk wat centimeters rond de taille kwijt, ongeveer 1 centimeter per week.

Zo werkt het
Dit is een koolhydraatarm dieet. Normaal gesproken haalt je lichaam de meeste energie uit koolhydraten, zoals suikers, brood, havermout, pasta. Maar omdat je deze producten nu niet eet, haalt je lichaam energie uit opgeslagen vetreserves. Je lichaam schakelt dus over op een ander energiesysteem, namelijk vetverbranding (ketose). Dit is echt anders dan de ‘gebruikelijke’ glucoseverbranding. Wanneer je lichaam in ketose is (meestal na 48 tot 72 uur), kan je adem tijdelijk naar aceton ruiken. Dit is een afvalstof die vrijkomt bij het verbranden van vetten. Na 4 tot 7 dagen voel je je fitter en energieker.

Wat staat er zoal op het menu? (Groene) groenten, bessen, volle zuivelproducten, kaas, eieren, avocado, noten, vis en vlees.

Zo begin je
Let op: ga niet van de ene op de andere dag ketogeen eten, helemaal niet als je gewend bent aan een eetpatroon met aardig wat koolhydraten. Door elke voedingsverandering ervaart je lichaam stress. Maak de overgang naar een ander eetgewoonte daarom minder groot door elke dag wat minder koolhydraten te eten. Je kunt ze vervangen door vlees, vis, olijfolie, eieren, groene groenten (denk aan spinazie, broccoli, kool), noten en zaden.

Atkins

Dit belooft het
Met Atkins kun je snel afvallen zonder een knagend hongergevoel. Het geheim? Vooral in het begin van het dieet eet je minder koolhydraten (zetmeel en suikers). Want minder koolhydraten betekent al gauw ook minder calorieën en energie, al tel je geen calorieën met het Atkins dieet. Uit onderzoek is gebleken dat je hiermee tijdens de eerste maanden snel afvalt, meer dan met een vetarm dieet.

Zo werkt het
Atkins bestaat al ruim 40 jaar, maar is nog altijd populair omdat het net als het keto-dieet (ook niet nieuw) past in de trend van de koolhydraatarme eetwijze. Doordat je geen snelle, geraffineerde koolhydraten eet, raak je gewicht kwijt. Je lichaam gebruikt dan opgeslagen lichaamsvet om aan energie te komen.

Je eet relatief veel vetten en eiwitten (vis, gevogelte, rood vlees, kaas, eieren) en een kleine hoeveelheid koolhydraten uit groenten. Door het hoge eiwit- en vetgehalte heb je minder kans op een hongergevoel tijdens dit dieet.

Zo begin je ermee
Er zijn 4 fasen, waarbij je in de eerste en tweede fase het meeste gewicht kwijtraakt, omdat je dan de minste koolhydraten eet. Let er wel op dat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt, want Aktins doet niet aan de welbekende Schijf van Vijf. In de eerste fase eet je 20 gram netto koolhydraten, waarvan ongeveer 12 tot 15 gram bestaat uit groenten. Tijdens fase 3 en 4 (de vervolgfase) ga je ontdekken hoeveel koolhydraten voor jouw lichaam het beste zijn. Je voegt meer koolhydraten aan je eetpatroon toe maar zodanig dat je gewicht stabiel blijft.

Meer info en recepten: www.atkins.com

Het Pioppi-dieet

Dit belooft het
De inwoners van het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi worden veel ouder dan andere mensen in Europa. En ze worden ook nog eens op een gezonde manier oud. Dat wil iedereen wel, daarom onderzochten wetenschappers hoe het komt. De dorpsbewoners worden niet alleen ouder, maar hebben ook minder vaak last van diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer.

Van Pioppi kun je je leefstijl maken. Je kunt er niet alleen gewicht mee verliezen, ook je algehele gezondheid knapt ervan op, zoals je bloedwaarden en cholesterol. In het dieetboek lees je hoe je in 21 dagen je complete leefstijl kunt verbeteren, zowel je eetpatroon en nachtrust als je sociale leven.

Zodra je geen suiker en geraffineerde koolhydraten meer eet, merk je dat je gewicht verliest. Ook je bloedsuikerspiegel komt beter in balans, waardoor je minder snel trek hebt en je dus minder eet. Zo kom je automatisch op het gewicht dat het beste bij jou past.

Zo werkt het
Het succes van het Pioppi-dieet is grotendeels te danken aan het weglaten van de snelle koolhydraten. Dus geen pasta, brood, rijst, peulvruchten en suikerrijke snacks. Op het boodschappenlijstje zet je wel eiwitten, zoals volle zuivelproducten, olijfolie, eieren, noten, vette vis en vlees.

Zo begin je ermee
Het draait om verse, pure en koolhydraatarme producten. Het Pioppi-dieet moedigt aan direct helemaal met suiker en geraffineerde koolhydraten te stoppen. In plaats daarvan eet je meer gezonde vetten, proteïne en heel veel groenten. Zo ervaar je de gezondheidsvoordelen van dit dieet het beste. En streef ernaar om dagelijks minimaal een half uur te bewegen en zeker 7 uur per nacht te slapen. Vergeet ook je sociale contacten niet. Net als de bewoners van het dorpje Pioppi spelen sociale contacten een belangrijke rol in je leefwijze. Je sociale omgeving is van invloed op een gezond en gelukkig leven. Bij een Pioppi-leefstijl breng je veel tijd door met vrienden en familie om je geluk mee te delen en met elkaar te lachen.

Meer info en recepten: Pioppi hét kookboek.

Het Dukan-dieet

Dit belooft het
Het Dukan-dieet (bedacht door de Franse arts Pierre Dukan) is een proteïnedieet (eiwitten). Pluspunt is dat je door de vele eiwitten geen last hebt van hongergevoel en dat er ook een plan is om het jojo-effect te slim af te zijn. Als je je strikt aan de 4 fases van het dieet houdt, kun je in de afvalfase 4 à 5 kilo verliezen. En in de daaropvolgende fase zou je ongeveer 1 kilo per week afvallen.

Zo werkt het
Het Dukan-dieet bestaat vooral uit eiwitten en weinig vetten en gaat om het verbeteren van je eetpatroon en leefstijl. Wat eraf gaat blijft eraf, is de belofte. Dit bereik je door de 4 fases van het dieet te volgen. De eerste 2 fases zorgen ervoor dat je verliest en de laatste 2 fases helpen je om je gewicht te behouden.

Zo begin je ermee

Wat je kunt eten, is al voor je bedacht en hoef je alleen te volgen. Zo mag je in de eerste fase van het dieet geen groenten, maar later wel. In totaal zijn er 100 voedingsstoffen die in de verschillende fases worden toegevoegd aan je eetschema en anderen juist geschrapt. Met de strikte eetregels is het een nogal ambitieus afslankprogramma. Daarom is het slim om eerst het basisdieetboek aan te schaffen. Er zijn 5 verschillende boeken verkrijgbaar.

Goed om te weten: dit dieet kan wat duurder uitpakken, omdat vlees en vis vaak op het menu staan.

Paleo

Dit belooft het
Dit wordt ook wel het oerdieet genoemd, omdat je alleen de producten eet die de oermensen (in de paleolithische tijd) aten. Doordat je veel minder ongezonde calorieën binnenkrijgt en daardoor sneller verzadigd bent, kun je overtollige kilo’s kwijtraken zónder calorieën te tellen.

Zo werkt het
De voedingsproducten van Moeder Natuur sluiten veel meer aan bij het spijsverteringsstelsel dan voorbewerkte voeding, wat je algehele gezondheid ten goede komt.

Zo begin je ermee

Bij Paleo gaat het vooral om de kwaliteit van het voedsel dat je eet en niet om de hoeveelheid. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je de hele dag door kunt eten. Zolang je 3 (liefst biologische!) hoofdmaaltijden per dag eet, hoef je niet elk stukje vlees te wegen voordat je het in je mond stopt. Zet alleen onbewerkte voeding op je menu. Dus geen graan- en zuivelproducten, peulvruchten, alcohol, suiker en bewerkte- en kant-en-klare snacks en maaltijden. Op je boodschappenlijstje noteer je alleen verse producten, zoals vlees, vis (zeevruchten), groenten, fruit, noten, zaden en plantaardige oliën.

Lees ook: afvallen lukt niet (meer): dit is de reden volgens een deskundige