coronavirus-tilburg

Strategie van het kabinet: zó werkt groepsimmuniteit

Volgens premier Rutte is het dé sleutel om de coronacrisis aan te pakken. Maar hoe werkt groepsimmuniteit precies?

Groepsimmuniteit

Groepsimmuniteit of ‘herd immunity’ houdt in dat het overgrote deel van de bevolking de ziekte heeft gehad en hierdoor immuun is geworden. Zij kunnen de ziekte geen tweede keer krijgen en kunnen anderen niet meer besmetten. Dit betekent ook dat het risico dat kwetsbare mensen en ouderen het coronavirus krijgen, afneemt. De gezonde groep die ziek wordt, vormt hiermee een schild voor mensen die geen goed immuunsysteem hebben.

60 procent

Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel zou 50 tot 60 procent van de Nederlanders besmet moeten raken om groepsimmuniteit te bereiken. Dat zou betekenen dat 8,5 tot 10 miljoen mensen het coronavirus moeten krijgen. Toch is een hoger percentage nog wenselijker voor een goed werkende groepsimmuniteit, aldus immunoloog Ger Rijkers in een interview met RTL Nieuws.

Sterftegevallen

Volgens de viroloog hoeft dit niet te betekenen dat duizenden mensen zullen overlijden aan de ziekte. Het is namelijk de bedoeling dat het de gezonde mensen zijn die het coronavirus oplopen. “Als vooral gezonde mensen het virus krijgen, valt het overlijdensaantal mee. Sterfte komt met name voor onder de kwetsbare groep.”

Doel overheid

Het doel van de maatregelen van de overheid is dan ook niet ervoor zorgen dat zo min mogelijk mensen besmet raken met het virus, maar om die verspreiding zo langzaam mogelijk te laten verlopen. En zo langzaam groepsimmuniteit op te bouwen.

Bron: RTL Nieuws