Anticonceptiepil

Stoppen met de pil: dít wil je erover weten

Er zijn verschillende redenen om aan de pil te beginnen, maar er zijn ook genoeg redenen om met de pil te stoppen. Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als je wilt stoppen met de pil? En van welke symptomen kun je last krijgen? 

We leggen je uit waar je rekening mee moet houden.

Stoppen met de pil

Iedereen heeft zijn eigen redenen om te stoppen met de pil. Wellicht heeft je huisarts het aangeraden, omdat de pil niet geslikt mag worden in combinatie met andere medicijnen of een bepaalde diagnose. Ook kan het zijn dat je wilt stoppen, omdat je het geen prettig idee vindt om synthetische hormonen te slikken. En een andere reden kan zijn dat je graag zwanger wilt worden. Welke reden je ook hebt om te stoppen met de pil: er zijn een aantal dingen die daarbij kunnen komen kijken. 

Wat doet de pil?

De combinatiepil bevat kunstmatige hormonen (oestrogeen en progestageen) die de eisprong onderdrukken. Dat houdt in dat er geen eicel vrijkomt uit je eierstokken. Daarnaast zorgen de hormonen ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet geschikt is om een eicel te laten innestelen. Het slijm in de baarmoederhals wordt ook dikker, zodat zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen komen. Dit zorgt er allemaal voor dat je niet zwanger raakt. Tijdens het slikken van de pil word je ongesteld, maar dat is geen echte menstruatie. Het gaat namelijk eigenlijk om een onttrekkingsbloeding, waarbij het baarmoederslijmvlies wordt afgevoerd zonder dat er een eisprong is geweest.

Lees ook: Janine: ‘Stiekem stoppen met de pil was mijn enige kans op een kind’ 

Cyclus weer op gang

Nadat je gestopt bent met de pil kan het een tijdje duren tot er weer een eisprong plaatsvindt en je weer een echte menstruatie krijgt. Dat is ook pas het moment dat je weer vruchtbaar bent. Houd wel in gedachten dat je al vruchtbaar bent voordat je je eerste menstruatie hebt, dat is na de onttrekkingsbloeding (het bloedverlies dat meteen volgt na het stoppen met de pil). Sommige vrouwen krijgen na vier weken weer een normale cyclus, maar dit kan ook langer duren. Duurt het langer dan drie maanden tot je cyclus weer regelmatig is? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts voor een doorverwijzing naar de gyneacoloog. 

Bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen

Stoppen met de pil kan verschillende bijwerkingen of ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen. Mogelijke bijwerkingen zijn: 

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Pijnlijke borsten en tepels
  • Stemmingswisselingen
  • Acne 
  • Misselijkheid
  • Gewichtsschommelingen
  • Een onregelmatige menstruatie

Prettige bijwerkingen

Bovenstaande bijwerkingen zijn natuurlijk geen pretje, maar stoppen met de pil kan ook prettige bijwerkingen hebben. Nam je gewicht bijvoorbeeld toe door het slikken van de pil? Dan valt deze bijwerking na het stoppen weer weg. Ook kun je na het stoppen meer zin krijgen in seks, omdat de testosteronproductie weer op gang komt. Testosteron zorgt voor je libido. 

Wanneer kun je stoppen met de pil?

Het maakt niet uit wanneer je stopt met de pil: ieder moment is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat je een onttrekkingsbloeding krijgt, nadat je gestopt bent. Het kan langer duren tot je menstruele cyclus weer op gang komt. 

Nog niet ongesteld

Ben je al een tijd gestopt met de pil, maar is je menstruatie nog uitgebleven? Dan ben je óf zwanger óf heb je nog geen eisprong gehad. Voor de zekerheid kun je dan een zwangerschapstest doen. Weet je zeker dat je niet zwanger bent? Dan kunnen er andere lichamelijke oorzaken zijn. Neem na drie maanden contact op met je huisarts. Die kan je eventueel medicijnen geven om je eisprong te stimuleren. 

Tip van de redactie

Hét complete setje herbruikbaar bamboe maandverband waardoor eenmalig maandverband overbodig wordt. Vrouwen hebben in hun leven ontzettend veel maandverband en inlegkruisjes nodig. En dit is dé duurzame oplossing! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Herbruikbaar Maandverband
Bekijk bij bol.com

Bron: Ouders van Nu
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.